ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: «Ανθρωποκτονία» δείχνει το ανεξάρτητο ιατροδικαστικό πόρισμα

Τζορτζ Φλόιντ: «Ανθρωποκτονία» δείχνει το ανεξάρτητο ιατροδικαστικό πόρισμα
AP Photo

Το πόρισμα του ιατροδικαστή που όρισε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, αναφέρει πως ο θάνατός του είναι αποτέλεσμα «ανθρωποκτονίας» και  συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «ασφυξία λόγω της πίεσης που δέχθηκε στο λαιμό και την πλάτη, που οδήγησαν σε μειωμένη ροή του αίτημα στον εγκέφαλο», σύμφωνα με το CNNi.

Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης διαφέρουν από τα αποτελέσματα του πρώτου πορίσματος που δόθηκε από τον ιατροδικαστή της κομητείας Χένεπιν, ο οποίος «δεν είχε εντοπίσει αποδείξεις» που να δείχνουν ότι το θύμα είχε υποστεί «ασφυξία ή στραγγαλισμό» και ανέφερε πως ο θάνατος του Φλόιντ οφειλόταν στην κατάσταση της υγείας του και την πιθανότητα ύπαρξης οινοπνεύματος στο σύστημά του.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός ο οποίος έχει συλληφθεί για τη δολοφονία του Φλόιντ, είχε το πόδι του στον λαιμό του θύματος για συνολικά 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Μάλιστα, στα τελευταία 2 λεπτά και 53 δεύτερα ο Φλόιντ είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Το κύμα οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Αφροεμερικανού εντείνεται μέρα με τη μέρα, όπως και οι διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίνει τη στάση των Αμερικανών κυβερνητών απέναντι στις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος τους είπε ότι «θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι θέλει να κυριαρχήσει στους δρόμους με την Εθνική Φρουρά, με την παρουσία της αστυνομίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλεϊ Μσενάνι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιεί τη λέξη "κυριαρχούν", αφορά την κυριαρχία στους δρόμους και τη διασφάλιση της ειρήνης στους δρόμους μας».

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Τραμπ φέρεται επίσης να επικρότησε τη στάση του κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων 48 ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNNi. Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.

Περισσότερα από 17.000 μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των επεισοδίων, δύναμη που σχεδόν αντιστοιχεί με τον αριθμό ενεργών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Εκτιμάται ότι 66.700 στρατιώτες και πιλότοι της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική αναταραχή και η κρίση του νέου κορωνοϊού. Περίπου 45.000 μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις 50 Πολιτείες.

Όπως μεταδίδει το CNNi, o κυβερνήτης της Μινεσότα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα τελεστεί η κηδεία του 47χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

«Θα είναι ένα σημαντικό γεγονός τόσο για την πόλη της Μινεάπολης, για τη Μινεσότα και για ολόκληρη τη χώρα να παρακολουθήσουν την απόδοση τιμών σε μια ζωή που χάθηκε μπροστά μας, μια ευκαιρία για την ηγεσία», είπε ο Γουόλτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ