ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει» – Ξεσπά η μητέρα της κόρης του

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει» – Ξεσπά η μητέρα της κόρης του
AP Photo/Julio Cortez

Η μητέρα της κόρης του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε την Τρίτη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, τονίζοντας ότι ήταν ένας καλός πατέρας που δεν του άξιζε να πεθάνει με αυτό τον τρόπο, ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Με την 6χρονη κόρη της Τζιάνα στο πλευρό της, η Ρόξι Ουάσινγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί και οι τέσσερις αστυνομικοί να πληρώσουν για τον φόνο του Φλόιντ, που έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο.

«Στο τέλος της ημέρας αυτοί πάνε σπίτι τους και είναι με τις οικογένειές τους», δήλωσε η Ουάσινγκτον.

«Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα τη συνοδεύσει στην εκκλησία στον γάμο της».

Την ώρα που η Ουάσινγκτον έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου από το δημαρχείο της Μινεάπολις, η Τζιάνα, φορώντας λευκό μπλουζάκι, τζιν και αθλητικά παπούτσια, ήταν κολλημένη πάνω της, με το πρόσωπό της συχνά συνοφρυωμένο.

«Την αγαπούσε, την αγαπούσε τόσο πολύ», πρόσθεσε η Ουάσινγκτον.

«Είμαι εδώ με το μωρό μου. Είμαι εδώ για τον Τζορτζ διότι θέλω δικαιοσύνη για εκείνον και θέλω δικαιοσύνη για εκείνον επειδή ήταν καλός. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει οποιοσδήποτε, ήταν καλός», κατάληξε.

Στο πλευρό της Ουάσινγκτον βρίσκονταν οι δικηγόροι της οικογένειας και ο στενός οικογενειακός τους φίλος Στίβεν Τζάκσον, ένας πρώην παίκτης του NBA, ο οποίος συνόδευσε την Τζιάνα στο κτίριο.

«Γιατί πρέπει να βλέπουμε τον πόνο της; Είμαι εδώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδελφό μου (…) και με κάποιο τρόπο, θα το καταφέρουμε», τόνισε ο Τζάκσον.

Για όγδοη μέρα συνεχίστηκαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αλλά και οι ταραχές στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό -πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Μια ημέρα μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουάσινγκτον, 1.600 στρατιώτες βρίσκονται πλέον μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος βρέθηκε για ακόμη μια φορά σε κλοιό διαδηλωτών.

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ σε αρκετές πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του άοπλου μαύρου πολίτη στη Μινεάπολη αλλά και την αστυνομική βία. Ωστόσο, για ακόμη μια βραδιά σημειώθηκαν επεισόδια και τραυματισμοί, με πληροφορίες να κάνουν λόγο και για έναν νεκρό στη Νέα Υόρκη.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Χιούστον, Λος Άντζελες, Σαίντ Πολ, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Χιούστον, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα. Μάλιστα, ο αδερφός του αδικοχαμένου Φλόιντ, φαίνεται πως ζήτησε από τους συγκεντρώμενους να πραγματοποιηθεί μία ειρηνική συγκέντρωση.

AP 20154822522427


Πηγή: AP Photo/David J. Phillip

«Προσπαθούμε να σπάσουμε τον κύκλο τώρα. Το 'χουμε» είπε ο Φίλονιζ Φλόιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ