ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία - Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία - Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική απέναντι στη χώρα μας η Άγκυρα, με τη σκυτάλη να λαμβάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως «η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία» και υποστήριξε -για πολλοστή φορά- ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

«Η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, και πρόσθεσε: «Κατακτήθηκε».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγία Σοφία και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.

Ο Τούρκος αξιωματούχος εκτός από την Αγία Σοφία, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Μαλιστά, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε μια θέση που είχε ακουστεί και παλαιότερα από Τούρκους αξιωματούχους:

«Κάθε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία (σ.σ. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου) είναι άκυρη και κενού περιεχομένου».

Ο ίδιος αναφερόμενος στη συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη, είπε πως στόχος της χώρας του είναι να συνεργαστεί με όλους, κάτι που πρέπει να κάνει και η Κύπρος με τους Τουρκοκύπριους.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Πριν υπογράψουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη, καθορίσαμε επίσης τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας. Εδώ, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε:

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια».

Αναφέρθηκε δε, και στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, εκφράζοντας την άποψη πως ο Χαλίφα Χαφτάρ και οι «παράνομες δυνάμεις του» δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.

Ενόχληση στην Αθήνα

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προκλήσεων της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας -κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα.

Εκτός από το «σίριαλ» με την Αγία Σοφία, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τους προκλητικούς εορτασμούς για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την ανάγνωση αποσπασμάτων του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, η Άγκυρα έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των διεκδικήσεών της και τώρα προαναγγέλλει έρευνες υδρογονανθράκων, αγνοώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη της θαλάσσιας περιοχής στην Μεσόγειο, εντός της οποίας η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας να κάνει έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Σχέσεων και Υποθέσεων Ναυτιλίας, Αεροπλοΐας και Συνόρων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγές, με ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε τον επίμαχο χάρτη (βλ. Χάρτη 1), σημειώνοντας ότι αυτός αφορά στις περιοχές στις οποίες γίνεται αναφορά στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο όπου η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ και το αίτημα της ΤΡΑΟ για άδειες νέων ερευνών και γεωτρήσεων εντός αυτών των συνόρων.

Η επίμαχη περιοχή είναι προέκταση προς δυσμάς της ζώνης που είχε ανακηρύξει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η Τουρκία και ο σχετικός (παλιότερος) χάρτης είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης και είχε αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Ενέργειας. Οι κόκκινες περιοχές αφορούν εκείνον τον χάρτη και η νέα περιοχή στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνες οριοθετείται από την κόκκινη καμπύλη γραμμή.

Η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία.

Τα ισάριθμα αιτήματα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Έργων (MAPEG) του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 30ης Μαΐου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Τα επτά σημεία βρίσκονται πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου (βλ. χάρτη).

xartis copy

Πρόκειται για τα θαλάσσια οικόπεδα εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων με τις εξής κωδικές ονομασίες:

1. O20,O21,P20,P21
2. R20,R21,S20,S21
3. R18,R19,S18,S19
4. S16,S17
5. T18,T19,U18,U19
6. T16,T17,U16,U17
7. V18,V19

Οι πρώτες παρεμβάσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη πλήθος επαφών με χώρες της ΕΕ, αλλά και με χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και έχει ήδη αποσταλεί επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού.

Στην επιστολή του ο κ. Δένδιας ενημερώνει τον Αντόνιο Γκουτέρες για όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος της χώρας μας και πόσο ανησυχητικές είναι οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Παρόμοια επιστολή αναμένεται να αποσταλεί και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το θέμα θα τεθεί επίσης και στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε λίγες ημέρες.

Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αν η Τουρκία εντείνει τις απειλές της, τότε η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει και με άλλα μέσα που διαθέτει -πολιτικά και νομικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί βήμα-βήμα όλες τις κινήσεις της Τουρκίας και πόσο η ίδια ανεβάζει τους τόνους έναντι της χώρας μας.

Το υπουργείο Άμυνας συντονίζει τις κινήσεις του σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται προετοιμασμένη ανά πάσα στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ