ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οπλισμένοι εξτρεμιστές του κινήματος Boogaloo στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

ΗΠΑ: Οπλισμένοι εξτρεμιστές του κινήματος Boogaloo στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ
CNNi/ Travis Long/ The News and Observer

Οπλισμένα μέλη του κινήματος εξτρεμιστών «Boogaloo» εμφανίζονται στις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Το κάλεσμα σε δράση δόθηκε σε ένα διαδικτυακό φόρουμ από έναν άντρα από την «καρδιά» των γεγονότων, τη Μινεάπολη, που συγκρούστηκε με την αστυνομία ενώ ήταν στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών, και αμέσως κινητοποίησε τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος ανά τη χώρα, αναφέρει δημοσίευμα του CNNi.

Οπλισμένα μέλη του κινήματος έχουν εμφανιστεί σε διαμαρτυρίες για τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, στο Σολτ Λέικ, στο Ντάλας, στην Ατλάντα και αλλού, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι Boogaloos είναι μια αναδυόμενη ομάδα εξτρεμιστών που δεν είναι εύκολο να τους κατηγοριοποιήσεις και η παρουσία τους στις ειρηνικές συγκεντρώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ, προκαλούν σύγχυση στις Αρχές, που προσπαθούν να τους διαχωρίσουν από τους ταραχοποιούς που λεηλατούν επιχειρήσεις.

Το κίνημά τους ταυτίζεται συνήθως με την άκρα Δεξιά. Τα μέλη του φαίνεται να έχουν αντικρουόμενες ιδεολογικές απόψεις, με τους ίδιους να απορρίπτουν τις ταμπέλες. Ορισμένοι είναι υποστηρικτές της «λευκής υπεροχής», ενώ άλλοι την απορρίπτουν. Κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται «αναρχικοί», δίνοντας όμως διαφορετικό περιεχόμενο στον όρο από αυτό που δίνεται στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη ευρύτερα. Ωστόσο, έχουν τουλάχιστον δύο πράγματα κοινά: το ένα είναι η τάση να φέρουν όπλα -συνήθως τουφέκια- δημόσια και το άλλο το σύνθημα «boogaloo», που θεωρείται συνήθως ως κώδικας για έναν άλλο εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ.

Το κίνημα ξεκίνησε σε σκοτεινές διαδικτυακές πλατφόρμες και πλέον επεκτείνεται σε πιο κοινές πλατφόρμες, ενώ αυτή την περίοδο των ταραχών κινείται εκτός διαδικτύου. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές.

«Μοιάζει με το κίνημα της πολιτοφυλακής που ήρθε πριν από αυτό, το οποίο έχει τεκμηριωθεί καλά ως δύναμη για την προώθηση της βίας», αναφέρει η Megan Squire, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Elon στη Βόρεια Καρολίνα που παρακολουθεί τον διαδικτυακό εξτρεμισμό.

Στη Νεβάδα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες αυτήν την εβδομάδα σε τρεις άνδρες που φέρονται να ταυτίζονται με το κίνημα Boogaloo για κατοχή εκρηκτικών «κοκτέιλ μολότωφ» και συνωμοσία για «πρόκληση καταστροφής κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λας Βέγκας», σύμφωνα με δελτίο τύπου από το γραφείο των εισαγγελέων των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, το μέλος του κινήματος Benjamin Ryan Teeter δηλώνει αναρχικός. Όπως είπε, η αποστολή του στη Μινεάπολη ήταν να προστατέψει τους διαδηλωτές από την αστυνομική βία και τους υπέρμαχους των λευκών, τους οποίους αποδοκιμάζει.

«Αν οι άνθρωποι πρόκειται να εξαπολύσουν βία κατά της σωματικής μας ακεραιότητας, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να ανταποδώσουμε με το ίδιον τρόπο», λέει χαρακτηριστικά ο 22χρονος.

Ορισμένοι αστυνομικοί έχουν δηλώσει εξάλλου ότι υποψιάζονται ότι μεγάλο μέρος των ταραχών και των λεηλασιών δεν διαπράχθηκαν από ιδεολογικούς εξτρεμιστές, αλλά από μικρότερες ομάδες εγκληματιών οπορτουνιστών που επιδιώκουν να επωφεληθούν κλέβοντας εμπορεύματα.

Gun-toting members of the Boogaloo movement are showing up at protests

ΔΗΜΟΦΙΛΗ