ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου οι τρεις αστυνομικοί

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου οι τρεις αστυνομικοί
Από αριστερά προς τα δεξιά: Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ, Τόμας Λέιν και Του Θάο Hennepin County Sheriff's Office via AP

Εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων όρισε την Πέμπτη το δικαστήριο για τους τρεις -πρώην πλέον- αστυνομικούς της Μινεάπολης οι οποίοι κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, η οποία πυροδότησε κοινωνική οργή στις ΗΠΑ.

Οι τρεις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη.

Η εγγύησή τους θα μπορούσε να μειωθεί στις 750.000 δολάρια εάν συμφωνούσαν σε συγκεκριμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας προσωπικών πυροβόλων όπλων.

Oι Του Θάο, Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κιθ Έλισον, απέγγειλε κατά των τριών αστυνομικών κατηγορίες και συναυτουρία, συνέργεια και υποκίνηση σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, κατηγορείται πλέον για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, δηλαδή για έγκλημα που δεν είναι προμελετημένο αλλά οφείλεται στην αδιαφορία του δράστη για την ανθρώπινη ζωή. Αρχικά κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Κανένας από τους τρεις κατηγορούμενους δεν μίλησε στο δικαστήριο. Εμφανίστηκαν ξεχωριστά σε ακροάσεις διάρκειας περίπου πέντε λεπτών η καθεμία. Στη Μινεσότα, οι κατηγορούμενοι δεν απολογούνται σε προκαταρκτικές ακροάσεις, ενώ θα βρεθούν ξανά ενώπιον του δικαστηρίου στις 29 Ιουνίου.

«Τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει ο πελάτης μου πέρα από το να ακολουθήσει τις εντολές του αξιωματικού που τον είχε εκπαιδεύσει;», είπε ο δικηγόρος του Λέιν, Ερλ Γκρέι, αμφισβητώντας το ποσό της εγγύησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Έκανε ό,τι ακριβώς νόμιζε ότι έπρεπε να κάνει».

Κατά την δολοφονία της 25ης Μαΐου, οι Λέιν και Κουένγκ βιντεοσκοπήθηκαν να προσπαθούν να κρατήσουν τον Φλόιντ ακινητοποιημένο στο έδαφος, βάζοντας το βάρος τους πάνω στην πλάτη και τα γόνατά του. Ο Θάο στεκόταν και παρακολουθούσε μεταξύ των περαστικών και των αστυνομικών που κρατούσαν τον Φλόιντ κάτω.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαμαρτυρίες για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με τον απολογισμό του Associated Press.

Περίπου το ένα τέταρτο των συλλήψεων σε εθνικό επίπεδο καταγράφεται στο Λος Άντζελες, ενώ ακολουθούν η Νέα Υόρκη, το Ντάλας και η Φιλαδέλφεια. Πολλές απ' τις συλλήψεις έγιναν για μικροαδικήματα όπως παραβιάσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ εκατοντάδες συνελήφθησαν με κατηγορίες για διάρρηξη και λεηλασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ