ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων της αριστεράς

Ισπανία: Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων της αριστεράς
REUTERS / ANDREA COMAS

Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων της αριστεράς βρίσκεται η Ισπανία, αφού οι Podemos ήραν τους περιορισμούς που είχαν θέσει προκειμένου να διαπραγματευθούν με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE).

Ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, απαιτούσε μέχρι τώρα από τους Σοσιαλιστές να ταχθούν ανοικτά εναντίον μιας συμμαχίας με το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ζητούσε μια συνάντηση τετ-α-τετ με τον αρχηγό των Εργατικών Πέδρο Σάντσεθ.

"Είμαστε διαθέσιμοι οι ομάδες μας να συναντηθούν και να συνομιλήσουν", ανέφερε ο Ιγκλέσιας, αφού όπως τόνισε, ο κίνδυνος να δει το PSOE να συμμαχεί με το Ciudadanos δεν υφίσταται πλέον, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε, βρήκε λογική την ιδέα "να συνεδριάσουν οι ομάδες διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική προοδευτική κυβέρνηση αυτής της χώρας, οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), του Συμβιβασμού (Compromis, περιφερειακό κόμμα της Βαλένθια) και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE)”, που πρότεινε ο επικεφαλής των Οικολόγων της Ενωμένης Αριστεράς, Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ωστόσο ανοικτά άλλες απαιτήσεις, κυρίως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, κάτι που είναι απαράδεκτο για το PSOE, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ