Σε βάρος δύο αστυνομικών στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι καταγράφηκαν σε βίντεο να σπρώχνουν έναν 75χρονο διαδηλωτή ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Τύπου της εισαγγελίας της περιοχής.

«Το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Ίρι συνεχίζει την έρευνα για το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο έξω από το δημαρχείο το βράδυ της Πέμπτης, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή», είπε η Κέιτ Μούρο σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε πως μίλησε με τον τραυματία, τον Μάρτιν Γκουτζίνο, και χάρηκε καθώς επιβεβαίωσε πως είναι ζωντανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός διευθυντής θα πρέπει να απολύσει τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

«Βλέπεις αυτό το βίντεο και διαταράσσει τη βασική αίσθηση αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», σημείωσε ο Κουόμο.

«Γιατί, γιατί, γιατί ήταν αυτό αναγκαίο; Πού ήταν η απειλή;».

Ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν είπε ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε έπειτα από μια διαμάχη μεταξύ δύο ομάδων διαδηλωτών, που συμμετείχαν σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αν και ο Γκουτζίνο διακρίνεται να είναι μόνος, καθώς προσεγγίζει τους αστυνομικούς στο βίντεο.

Το βίντεο που κατέγραψε δημοσιογράφος δείχνει τον λευκό άνδρα να πλησιάζει μια διμοιρία αστυνομικών. Ένας από αυτούς τον σπρώχνει με το γκλοπ και ένας δεύτερος με το χέρι. Στη συνέχεια ακούγεται ήχος από το δυνατό χτύπημα του 75χρονου στο κεφάλι, ενώ φαίνεται να τρέχει αίμα. Ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος είναι λευκός και δεν κατονομάζεται, δεν κινείται.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των αστυνομικών περνά δίπλα από τον τραυματία χωρίς να αντιδράσει, ενώ ακόμα ένας τραβάει τον συνάδελφό του που πλησιάζει τον 75χρονο για να διαπιστώσει τι έχει συμβεί.

Αφού είδε το βίντεο, ο διοικητής της αστυνομίας του Μπάφαλο Μπάιρον Λόκγουντ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν.

Το νέο σοκαριστικό βίντεο έσπευσε να καταδικάσει μέσω Twitter o κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, λέει ότι συνομίλησε με τον δήμαρχο για το γεγονός.

«Το περιστατικό είναι εντελώς αδικαιολόγητο και παντελώς αισχρό. Μίλησα με τον δήμαρχο του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν και συμφωνήσαμε ότι οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το Σώμα εν αναμονή επίσημης έρευνας. Οι αστυνομικοί πρέπει να επιβάλουν –όχι να ΚΑΤΑΧΡΩΝΤΑΙ- τον νόμο».

Διαβάστε επίσης