ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τζόρνταν κάνει δωρεά 100 εκατ. δολάρια για τη φυλετική ισότητα

Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τζόρνταν κάνει δωρεά 100 εκατ. δολάρια για τη φυλετική ισότητα
AP Photo/Charles Rex Arbogast

Ο Μάικλ Τζόρνταν κάνει δωρεά ύψους 100.000.000 δολαρίων σε οργανώσεις που μάχονται για τη φυλετική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα χρήματα θα διατεθούν σε βάθος 10 ετών με στόχο τη «διασφάλιση της φυλετικής ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μεγαλύτερης πρόσβασης στην εκπαίδευση», αναφέρεται σε δήλωσή του.

«Οι ζωές των μαύρων μετρούν», σημειώνεται στη δήλωση, ενώ αναφέρεται ακόμη: «Δεν πρόκειται για αμφιλεγόμενη δήλωση. Μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως ο ριζωμένος ρατσισμός που επιτρέπει στα θεσμικά όργανα της χώρας μας να αποτυγχάνουν, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στην προστασία και τη βελτίωση της ζωής των μαύρων».

Ο 57χρονος παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, ο οποίος έχει δημιουργήσει σημαντική περιουσία, είναι ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς, ενώ η συμφωνία του με την εταιρεία Nike, που πουλά προϊόντα με την υπογραφή του, του επιφέρει σημαντικά έσοδα.

Μέρος των χρημάτων θα διατεθούν από το «Jordan Brand», την επιχείρηση με την επωνυμία του.

Η δωρεά γίνεται στον απόηχο του κύματος οργής που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Σε δήλωσή του την περασμένη Δευτέρα, ο Τζόρνταν είχε εκφράσει την «βαθιά λύπη, τον πόνο και την οργή του» για τη δολοφονία Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. «Στέκομαι στο πλευρό όλων όσοι καταγγέλλουν τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό και τη βία εναντίον των μελών φυλετικών μειονοτήτων στη χώρα μας. Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει πια», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ