ΚΟΣΜΟΣ

Στις 22 Ιουνίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα

Στις 22 Ιουνίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα
AP Photo

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν για τον χρόνο και τον τόπο όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά τους όπλα.

Η συνάντηση θα γίνει στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη, ενώ σε αυτή έχει προσκληθεί και η Κίνα.

Αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg με τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η συμμετοχή της Κίνας δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να είναι πρόθυμες να επεκτείνουν τη συνθήκη περί πυρηνικών όπλων «New Start» της εποχής Ομπάμα, η οποία πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο, υπό την προϋπόθεση η Ρωσία δεσμεύεται να ελέγξει τα όπλα μαζί με την Κίνα και να βοηθήσει στο να φέρει το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακόμη και η προθυμία να εξεταστεί μια επέκταση της συνθήκης «New Start» σηματοδοτεί παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε προηγουμένως απορρίψει ρωσικές εκκλήσεις για έναρξη τέτοιων συνομιλιών. Η 10χρονη συνθήκη, η τελευταία που καλύπτει τις πυρηνικές δυνάμεις των πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου, θα μπορούσε να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια με τη συμφωνία και των δύο μερών.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα ελέγχου των όπλων δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη συνθήκη να λήξει εκτός εάν λάμβανε συγκεκριμένη δέσμευση από την Κίνα να συμμετάσχει σε ευρύτερες συνομιλίες. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει τις τριμερείς συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ πίσω από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, οι οποίες μαζί κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αποσυρθούν από τις συνομιλίες ανά πάσα στιγμή, είναι ακόμη αποφασισμένες να συνεχίσουν ευρύτερες διαπραγματεύσεις που περιλαμβάνουν την Κίνα και εξακολουθούν να επιθυμούν ένα πολύ διευρυμένο καθεστώς ελέγχου όπλων με πολύ πιο ισχυρά μέτρα επαλήθευσης. Αρνήθηκε ωστόσο να πει τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ