ΚΟΣΜΟΣ

#EUmemes: Η ΕΕ κάνει block στo Geoblocking

#EUmemes: Η ΕΕ κάνει block στo Geoblocking

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσιάζει τα #EUmemes, μία εναλλακτική και πρωτότυπή σειρά στο Youtube για τις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ που μιλάει στη γλώσσα των νέων Ευρωπαίων πολιτών.

Σε αυτό το επεισόδιο το θέμα είναι: γεωγραφικός αποκλεισμός

Blockαρισμένος στα social media?!

-Η ΕΕ κάνει BLOCK στo Geoblocking!

-Χωρίς περιορισμούς, χωρίς ανακατεύθυνση website, όπου και αν βρίσκεσαι, με όποια τραπεζική κάρτα θέλεις!

Αυτή είναι η ΕΕ!

Τι είναι το Geoblocking ή αλλιώς ο γεωγραφικός αποκλεισμός και γιατί επηρεάζει τόσο την καθημερινότητα μας; Ο γεωγραφικός αποκλεισμός αποτελεί μία πρακτική διακριτικής μεταχείρισης που στερεί στους πελάτες του διαδικτύου τη δυνατότητα πρόσβασης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών σε δικτυακό τόπο που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος.

Προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο αυτό, η ΕΕ θέσπισε κανονισμό για τον γεωγραφικό αποκλεισμό, που άρει τις διακρίσεις που γίνονται βάσει της υπηκοότητας των πελατών, του τόπου διαμονής και του τόπου εγκατάστασης. Οι αγοραστές αγαθών ή υπηρεσιών από μία άλλη χώρα της ΕΕ μέσω διαδικτύου θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται σαν εγχώριοι πελάτες.

Πρακτικά, το τέλος του γεωγραφικού αποκλεισμού συνεπάγεται περισσότερες επιλογές, καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές και περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Για τους καταναλωτές αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να αγοράζουν ηλεκτρονικές συσκευές ή εισιτήρια, να κλείνουν ξενοδοχεία ή να νοικιάζουν αυτοκίνητα από οπουδήποτε στην ΕΕ σαν να ήταν στη χώρα τους. Μπορούν επίσης να πληρώνουν χωρίς εμπόδια με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα. Για τις επιχειρήσεις, αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερες επιλογές σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού αποτελεί σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ απαντά στις προκλήσεις αλλά και αξιοποιεί τις ευκαιρίες που απορρέουν από την «4η βιομηχανική επανάσταση».

Οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται πλέον χωρίς περιορισμούς, χωρίς ανακατεύθυνση website, όπου και αν βρίσκεσαι, με όποια τραπεζική κάρτα θέλεις! Αυτή είναι η ΕΕ!

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια (εδώ).