ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια μετά την ιστορική χειραψία Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν: «Απειλή» για τη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ

Δύο χρόνια μετά την ιστορική χειραψία Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν: «Απειλή» για τη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ

Δύο χρόνια ακριβώς μετά τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κάποια βελτίωση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ από τη διατήρηση της προσωπικής σχέσης μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολιτική των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον παραμένει μία μακρόχρονη απειλή κατά του λαού της Βόρειας Κορέας και ότι ο Βορράς θα πρέπει να οργανώσει μία πιο αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές απειλές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Σον Γκουόν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ακόμη και μια λεπτή αχτίδα αισιοδοξίας για ειρήνη και ευημερία στη χερσόνησο της Κορέας έχει ξεθωριάσει σε έναν σκοτεινό εφιάλτη», είπε, σε σχόλια του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA.

«Η ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων, η οποία ήταν έντονη πριν από δύο χρόνια, τώρα έχει μετατραπεί σε απελπισία», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ.

«Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει ανάγκη για συνέχεια της χειραψίας στη Σιγκαπούρη», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πραγματική βελτίωση για να γίνει» στη διατήρηση της προσωπική σχέσης.

Ιστορική συνάντηση, δύο χρόνια μετά

Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την επέτειο δύο χρόνων από την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ και, κατά κάποιους αναλυτές, αποτελούν χλευασμό στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπερηφανευτεί για τη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της προεδρίας του.

Ήταν 12 Ιουνίου 2018 όταν μία χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στο ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόκα της Σιγκαπούρης, γεννούσε ελπίδες για βελτίωση στη σχέση των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια οδηγώντας στην ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη το 2018.

Έκτοτε ωστόσο έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Χθες (Πέμπτη), μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία θέση στο σχολιασμό ζητημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η δήλωση του βορειοκορεατικού υπουργείου των Εξωτερικών ακολουθούσε δήλωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, αναφορικά με την απογοήτευση της Ουάσινγκτον για την κίνηση της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει στην αναστολή των γραμμών επικοινωνίας για τις καταστάσεις ανάγκης με τη Νότια Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ