ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Βέλγιο για περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον εφήβου

Οργή στο Βέλγιο για περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον εφήβου
AP Photo

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει φωτογραφία, η οποία εικονίζει δύο αστυνομικούς στις Βρυξέλλες να έχουν ακινητοποιήσει έναν έφηβο και να τον κρατούν στο έδαφος πατώντας τον με τα γόνατα.

Το στιγμιότυπο δημοσιοποίησε ο αγγλόφωνος ιστότοπος των Βρυξελλών Brussels Times και τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την αντιρατσιστική διαδήλωση της περασμένης Κυριακής.

«Όλο αυτό κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Νομίζω πονούσε, ούρλιαζε» δήλωσε στην εφημερίδα ο Ιγκόρ Πλάινερ, ο φωτογράφος ο οποίος απαθανάτισε το στιγμιότυπο.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ήταν ίδια σκηνή με αυτή που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν αντιστεκόταν, απλά κειτόταν στο έδαφος, έδειχνε σαν να μπορούσαν απλά να τον σηκώσουν και να τον βάλουν στο βαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

velgio

Πηγή: Jonathan del Valle / TBT

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό σημειώνοντας ότι "οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται (από την αστυνομία) εξαρτώνται από τις περιστάσεις".

Αυτόπτης μάρτυρας που έβγαλε επίσης φωτογραφίες από το συμβάν, ανέφερε ότι είδε τον έφηβο πάνω σε ένα ποδήλατο, καθώς η αστυνομία άρχισε να κατευθύνεται προς τους διαδηλωτές, και ότι μερικά λεπτά αργότερα, είδε τον αστυνομικό να γονατίζει πάνω στον λαιμό του.

Ο έφηβος συνελήφθη, ενώ έγινε ακόμα μία σύλληψη ενός άντρα τον οποίο μάρτυρες ανέφεραν ότι επιχείρησε να μιλήσει στους αστυνομικούς σχετικά με τη σύλληψη του εφήβου.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες και το υλικό που εμφανίζουν αστυνομικούς να εκφοβίζουν ή να επιτίθενται σε πολίτες και δημοσιογράφους που καλύπτουν τις ταραχές.

Οι Αρχές ερευνούν την μαγνητοσκοπημένη μαρτυρία ενός 19χρονου, ο οποίος είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από πέντε αστυνομικούς που φορούσαν μάσκες, μετά τη συμμετοχή του στη διαμαρτυρία. Αρκετοί ακόμα έχουν μιλήσει για άδικες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι κρατήθηκε για έξι ώρες, χωρίς να της πουν το γιατί.

Η Ένωση Γαλλόφωνων δημοσιογράφων του Βελγίου (AJP), δήλωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία, σχετικά με ένα βιντεοσκοπημένο περιστατικό που δείχνει έναν αστυνομικό να εκφοβίζει έναν δημοσιογράφο, την ώρα που προσπαθεί να τραβήξει αστυνομικούς που καρφώνουν έναν μαύρο άντρα στο έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ