ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος ρωσοτουρκικής σύρραξης – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κίνδυνος ρωσοτουρκικής σύρραξης – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δίπλα στην Ελλάδα καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος ενδέχεται να προκαλέσουν ανάφλεξη στην σύγκρουση με τη Ρωσία και έχουν σημάνει συναγερμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε, σε μία διπλωματική προσπάθεια να αποτρέψει τις ενδεχόμενες εχθροπραξίες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Στο υπόμνημά της προς την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δηλώνει "πολύ ανήσυχη για τη κλιμάκωση της έντασης στα τουρκοσυριακά σύνορα και τα σχέδια που ανακοινώνει η Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία".

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας. «Η Τουρκία έχει εμπλακεί (στρατιωτικά) στη Συρία (...). Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος (με τη Ρωσία) και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) θα συγκληθεί απόψε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter και αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". (...) Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους» προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα» προσέθεσε ο ίδιος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και εξέφρασαν από κοινού την ανησυχία τους για την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την τουρκική προεδρία που αναμετέδωσε το Reuters, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Ερντογάν ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το ΡΚΚ.

Η απόφαση της Άγκυρας για τη χερσαία επέμβαση

Την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα είχε ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία. Την ίδια ημέρα, η Ρωσία συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως ο πρόεδρός του, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες, είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέλη του "ανησυχούν" για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ