ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εκτιμήσεις για ραγδαία αύξηση της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας

Ιταλία: Εκτιμήσεις για ραγδαία αύξηση της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας
AP PHOTO

Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία πρόβλεψη στην οποία προχώρησε την Τρίτη ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού, φέτος στη χώρα οι φτωχοί θα αυξηθούν κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το 2019 ο αριθμός των ιταλικών οικογενειών που ζούσαν στην απόλυτη φτώχεια μειώθηκε ύστερα από τέσσερα συνεχή έτη αύξησης, αν και συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για τον λιγότερο ανεπτυγμένο Νότο.

Περίπου 4,6 εκατ. άνθρωποι, ή το 7,7% του πληθυσμού, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, δηλαδή δεν μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για να αποφύγουν σοβαρές μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT.

Σε επίπεδο νοικοκυριών, ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε σε 1,7 εκατ., οριακά χαμηλότερα από το 1,8 εκατ. το 2018.

Περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα 'εισόδημα πολιτών' για τους φτωχούς που υποστήριξε το κυβερνών αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων. Η ISTAT ανέφερε το 2019 ότι οι φτωχοί αύξησαν τις δαπάνες τους ύστερα από την προνοιακή μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, η κρίση της COVID-19 θα έχει αναπόφευτκο αντίκτυπο στη φτώχεια το 2020. Η επιδημία γονάτισε την Ιταλία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει πανεθνικό lockdown για να περιορίσει τους κρούσματα.

Η Τράπεζα της Ιταλίας έχει ανακοινώσει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 9,2% το 2020, προβλέποντας μερική ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Τον Μάιο, ύστερα από δύο μήνες αυστηρών περιορισμών, η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα σε επίπεδο δαπανών για να βοηθήσει τις οικογένειες και τις εταιρίες, μεταξύ των οποίων νέα επιδότηματα για ανθρώπους χωρίς εισόδημα ή σύνταξη.

Η ISTAT ανέφερε ότι το 8,6% των οικογενειών στις νότιες περιοχές της χώρας ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια πέρυσι, συγκριτικά με 10% το 2018. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Βορρά είναι 5,8% και 4,5% σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ρώμης.

Το ποσοστό των Ιταλών που ζουν σε 'σχετική φτώχεια' -το διαθέσιμο εισόδημα των οποίων είναι χαμηλότερο του μισού περίπου του εθνικού μέσου όρου- παρέμεινε σταθερό σε γενικές γραμμές και διαμορφώθηκε περίπου στο 14,7% του πληθυσμού από το 15% το 2018.

Μειώθηκαν τα κρούσματα, αυξήθηκαν οι νεκροί

Στους 34.405 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων βάσει του επίσημου υπολογισμού, ανέρχεται σήμερα σε 237.500. Παράλληλα, 178.526 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 202 νέα κρούσματα, 34 ασθενείς έχασαν την ζωή τους και 1.516 άνθρωποι έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 177 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 3.301 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 21.091 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 101 λιγότεροι άνθρωποι. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 876. Συνολικά, πάντως, η πτωτική πορεία συνεχίζεται.

Η Ιταλίδα υφυπουργός Υγείας, Σάντρα Τζάμπα, τέλος, δήλωσε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο και ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη του στόχου, μειώνεται αισθητά». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «είναι πρώιμο να σκεφτούμε ότι θα το έχουμε στα χέρια μας ήδη τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί να καταστεί δυνατό στα τέλη του έτους ή στην αρχή του 2021».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ