ΚΟΣΜΟΣ

Μέσα στην «Αυτόνομη Ζώνη» του Σιάτλ: Εκεί που χτυπά η καρδιά του «Black Lives Matter»

Μέσα στην «Αυτόνομη Ζώνη» του Σιάτλ: Εκεί που χτυπά η καρδιά του «Black Lives Matter»
AP Photo

Οδοφράγματα και γκράφιτι σηματοδοτούν την είσοδο. Καλωσήρθατε σε αυτό που εδώ και δέκα μέρες είναι γνωστό ως η «Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ» στο Σιάτλ, το προπύργιο του κινήματος «Black Lives Matter» που κατάφερε να εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 17 Ιουνίου, όταν ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε ένα πλήθος διαδηλωτών σε αυτήν τη συνοικία, μετά τον φόνο του μαύρου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη που έχει προκαλέσει κύμα έντονων διαμαρτυριών σε όλες τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν διαδηλωτή ο οποίος του ζήτησε τον λόγο.

Ο άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο οδηγός του οχήματος έχει συλληφθεί. Μία ημέρα αργότερα περίπου 500 διαδηλωτές κατέλαβαν την περιοχή, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς που αστυνομικού τμήματος που βρίσκεται στην περιοχή να εγκαταλείψουν το οίκημα, υπό το φόβο αιματηρών επεισοδίων.

Οι διαδηλωτές έσπευσαν να καταλάβουν το κτήριο και έφτιαξαν με σπρέι μία πινακίδα που γράφει: «Ανθρώπινο (σ.σ. αντί για Αστυνομικό) Τμήμα του Ανατολικού Σιάτλ».

Έκτοτε χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλύσει στην περιοχή στήνοντας σκηνές. Άλλοι ζωγραφίζουν και διαλογίζονται. Άλλοι ακούν τους ομιλητές.

«Απλώς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει καθόλου βία ή οτιδήποτε κατά των έγχρωμων ανθρώπων. Γι’ αυτό είμαστε εδώ», λέει ένας διαδηλωτής στο CNNi, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

seattle 6


Πανό, οδοφράγματα και γκράφιτι σηματοδοτούν την είσοδο στην Αυτόνομη Ζώνη (Πηγή: AP Photo)

Για τον Τζαουάν Κάμπελ, η δημιουργία της ζώνης ήταν ένα σημάδι ενότητας, τονίζοντας πόσο ειρηνικό είναι το κλίμα ανάμεσα στους καταληψίες.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούν όπλα σε κοινή θέα, κάτι που στην πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι καθόλα νόμιμο.

«Δεν είναι για την αστυνομία. Είμαι Αμερικανός πολίτης και ο πόλεμός μου δεν είναι με την αστυνομία, είναι με το σύστημα και την έλλειψη λογοδοσίας. Αλλά όχι, αυτό είναι μόνο για προστασία».

Κάποιοι ανησυχούν ότι το θέαμα θα αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το μήνυμα που θέλει να περάσει το κίνημα

«Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε». Άλλοι αποκαλούν τη ζώνη «τουριστική ατραξιόν».

Στους δρόμους, όπου πλέον δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οικογένειες με παιδιά κάνουν βόλτα το απόγευμα, ενώ εθελοντές συγκεντρώνουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα τα οποία δωρίζουν τοπικά καταστήματα για τους άστεγους και όσους έχουν ανάγκη. Εδώ μπορεί κανείς να βρει άπειρες μπάρες από γκρανόλα, νερό, χαρτί τουαλέτας και οδοντόκρεμα.

Οργισμένα tweets

Η κατάληψη έχει προκαλέσει την οργή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ανακαταλάβετε την πόλη μας ΤΩΡΑ. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Τραμπ απευθυνόμενος στον κυβερνήτη της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ίνλι και τη δήμαρχο του Σιάτλ Τζένι Ντέρκαν.

«Δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να σταματήσετε αυτούς τους φριχτούς αναρχικούς ΑΜΕΣΩΣ. ΔΡΑΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ!», πρόσθεσε οΡεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Εσωτερικοί τρομοκράτες έχουν καταλάβει το Σιάτλ, που κυβερνάται από τους Δημοκρατικούς της άκρας αριστεράς, ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ!», ανέφερε ο Τραμπ σε άλλο του μήνυμα λίγο αργότερα.

Ο κυβερνήτης Ίσνλι απάντησε με ένα σαρκαστικό μήνυμα με στο οποίο ειρωνευόταν τα τυπογραφικά λάθη του Τραμπ στο tweet του, το οποίο πλέον έχει διορθωθεί.

seattle 3


Πηγή: ΑP Photo

«Αυτό που μας δόθηκε εδώ είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει μια περιοχή χωρίς αστυνομική παρουσία», δήλωσε ο διαδηλωτής Ντέιβιντ Λιούις.

Η διοικητής Μπεστ δήλωσε ότι η συνοικία δεν μπορεί να παραμείνει υπό κατάληψη, όμως ούτε εκείνη ούτε η Ντέρκαν εξήγησε πώς σκοπεύουν να το καταφέρουν αυτό.

Protesters have occupied part of Seattle's Capitol Hill for a week. Here's what it's like inside, by Dan Simon, Elle Reeve and Hollie Silverman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ