ΚΟΣΜΟΣ

«Είναι προδότης, βλάπτει τις ΗΠΑ»: Οργή Πομπέο για το βιτριολικό βιβλίο του Μπόλτον

«Είναι προδότης, βλάπτει τις ΗΠΑ»: Οργή Πομπέο για το βιτριολικό βιβλίο του Μπόλτον
O Ντόναλντ Τραμπ με τον Μάικ Πομπέο και τον Τζον Μπόλτον, σε παλαιότερες, πιο ήρεμες πολιτικά, στιγμές. Το βιβλίο του τελευταίου αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πέντε ημέρες. AP Photo/Evan Vucci

«Ψέματα» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ. Το βιβλίο, με θέμα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

«Είναι λυπηρό όσο και επικίνδυνο το ότι ο τελευταίος δημόσιος ρόλος του Τζον Μπόλτον είναι αυτός του προδότη ο οποίος βλάπτει την Αμερική παραβιάζοντας την ιερή εμπιστοσύνη του λαού της», ανέφερε ο Πομπέο σε γραπτή τοποθέτησή του.

Δεν διέψευσε ωστόσο συγκεκριμένα τα αποσπάσματα του βιβλίου του Μπόλτον που αφορούν τον ίδιο: σύμφωνα με αυτά, ο Πομπέο είχε κρίνει σε μία αξιομνημόνευτη περίπτωση το 2018, απευθυνόμενος στον τότε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν εκστόμιζε παρά «βλακείες».

«Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, όμως (κρίνοντας) από τα αποσπάσματα που προδημοσιεύθηκαν, ο Τζον Μπόλτον διαδίδει πολλά ψέματα, είτε πρόκειται για μισές αλήθειες ή για πράγματα εντελώς αντίθετα στην αλήθεια», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Προς τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: ξέρετε ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι μια δύναμη που δρα για το καλό στον κόσμο», συμπλήρωσε στη σύντομη τοποθέτησή του, που τιτλοφόρησε «Ήμουν κι εγώ σ’ αυτό το δωμάτιο», αναφερόμενος στον τίτλο του επίμαχου βιβλίου του Μπόλτον, The Room Where it Happened («Το δωμάτιο όπου έγινε»).

Στο βιβλίο, εκτενή αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν στον αμερικανικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, που αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζει έναν Ντόναλντ Τραμπ ανίδεο για βασικά πράγματα, με μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, την επανεκλογή του, παντελώς αδιάφορο για το αν θα θέσει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ για να την εξασφαλίσει.

Αφηγείται επίσης ότι ο Πομπέο, ο οποίος δημοσίως επιδεικνύει πάντα πίστη στον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, τον επικρίνει με σφοδρότητα πίσω από την πλάτη του.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπόλτον, είχε πει κατ’ ιδίαν ότι η στρατηγική του μεγιστάνα για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, την οποία επίσημα δεν έχει πάψει να υπερασπίζεται, στην πραγματικότητα δεν είχε «καμία πιθανότητα επιτυχίας» εξαρχής.

Ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται ακόμη να είπε, αφού άκουσε μια εμπιστευτική συζήτηση του Τραμπ, πως «παραλίγο να πάθει καρδιακή ανακοπή» εξαιτίας όσων έλεγε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

«Ο Τραμπ βοηθούσε τον Ερντογάν»

Το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, προκαλεί τριγμούς στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται σοβαροί ισχυρισμοί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2020 και πως -μεταξύ άλλων- προσφέρθηκε να παρέμβει στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για ξένους ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπόλτον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ανέλαβε τη θέση του συμβούλου τον Απρίλιο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2019 κλήθηκε να παραιτηθεί.

O Μπόλτον γράφει ότι τον Δεκέμβριο του 2018, ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την τουρκική τράπεζα Halkbank -που φέρεται να έχει δεσμούς με τον Ερντογάν καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο- ως ύποπτη για «παραβίαση» των αμερικανικών κυρώσεων κατά Ιράν.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν τον Οκτώβριο του 2019 κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank -της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας- για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που έδρασε μεταξύ 2012 και 2016, απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Τραμπ φέρεται να είπε τότε στον Ερντογάν ότι «θα τακτοποιήσει τα πράγματα» εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς «δεν ήταν δικοί του άνθρωποι αλλά του Ομπάμα» και πως το πρόβλημα «θα τακτοποιηθεί όταν οι εισαγγελείς αντικατασταθούν από δικούς του ανθρώπους».

Ο Μπόλτον σημειώνει ότι «όλα ήταν ανοησίες» διότι οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εξαρτώνται από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το βιβλίο «The room where it all happened» (Το δωμάτιο όπου συνέβησαν όλα») αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος προσφεύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την κατάσχεση των εσόδων από το βιβλίο καθώς και την απόσυρσή του από τον εκδοτικό οίκο Simon & Shuster. Σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος αναφέρει πως η μήνυση «δεν είναι τίποτα παραπάνω από την τελευταία μιας σειράς προσπαθειών της διοίκησης να αποτρέψει τη δημοσίευση ενός βιβλίου που θεωρείται μη κολακευτικό για τον πρόεδρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ