ΚΟΣΜΟΣ

Ταμείο Ανάκαμψης - Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιουλίου

Ταμείο Ανάκαμψης - Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιουλίου
AP Photo / Kay Nietfeld

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης στη Συνόδου Κορυφής, τη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης έναντι των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και δεν υπήρξε διαφωνία ως προς το γεγονός ότι η Κομισιόν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου, οι διαφωνίες στη γαλλο-γερμανική πρόταση για την παροχή στήριξης στης χώρες που επλήγησαν βαρύτερα από τον κορωνοϊό παραμένουν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το «αγκάθι» για τα κράτη μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να τηρεί αρνητική στάση.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα σήμερα, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως μια συμφωνία εντός του καλοκαιριού θα ήταν σημαντική, ώστε να εκταμιευθούν τάχιστα τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλοι είπαν ότι αυτό [το Ταμείο] είναι κάτι θετικό, αλλά βεβαίως εξέθεσαν και κάποια σημεία κριτική ως προς αυτό. Το χάσμα που καλούμαστε να γεφυρώσουμε είναι ακόμη μεγάλο», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εξάλλου, η Μέρκελ τόνισε ότι τα χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο πριν από την έναρξη του 2021.

«Κατέστησα σαφές ότι βρίσκουμε την περίοδο 2021-2024 πολύ εκτεταμένη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από την παρούσα οικονομική περίοδο και όχι από την επόμενη. Αυτό θα ενίσχυε πραγματικά τη φερεγγυότητα εντός της ΕΕ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ