ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου
AP Photo/Visar Kryeziu

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 δολοφονιών, κατά τον Πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου μηνύονται ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και άλλα άτομα. 

Τη μήνυση, που αφορά τον Θάτσι και εννέα πρώην αυτονομιστές, άσκησε το γραφείο του εισαγγελέα στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης, το οποίο διερευνά τα εγκλήματα κατά Σέρβων, Αλβανών και Ρομά κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1998-99.

Εξαιτίας των κατηγοριών, ο Χασίμ Θάτσι, σύμφωνα με το Associated Press, ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετείχε σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία της Σερβίας το Σάββατο, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την ανακοίνωση για την απουσία του Θάτσι έκανε ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Κόσοβο, μέσω Twitter.

«Σέβομαι την απόφασή του να μην παραστεί στις συζητήσεις ώσπου οι νομικές υποθέσεις του να τακτοποιηθούν» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Το ζήτημα του Κοσόβου συζήτησαν Πούτιν και Βούτσιτς στη Μόσχα, όπου ο πρόεδρος της Σερβίας παρευρέθηκε στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία φαίνεται πως δεν αρκείται πλέον στον ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 18 Ιουνίου ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι, σχολιάζοντας τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, πέρα από την πάγια θέση ότι η Μόσχα θα στηρίξει κάθε συμφωνία που θα αποδεχθεί το Βελιγράδι, συμπλήρωσε για πρώτη φορά και τη φράση ότι «κάθε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να εγκριθεί από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ» δηλαδή, να έχει την συγκατάθεση και της Ρωσίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την άλλη, η Ε.Ε. εμφανίζεται ενοχλημένη που δεν έχει καμία ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για την ατζέντα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ φαίνεται να λειτουργούν αυτόνομα και, ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στις δύο πλευρές - κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν-, προσπαθούν να πετύχουν τον συμβιβασμό και να κλέψουν την δόξα από τους Ευρωπαίους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ