Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, το πακέτο διάσωσης της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa συνολικής αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στα τέλη Μαΐου, γερμανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως η αεροπορική εταιρεία βρισκόταν ένα βήμα από την χρεοκοπία.

Μάλιστα, τόνιζαν ότι σε περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για πακέτο στήριξης λόγω κορωνοϊού, τότε η Lufthansa θα αναγκαζόταν να βάλει «λουκέτο».

Την Πέμπτη, η Κομισιόν ενέκρινε τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας από το Βερολίνο.

«Αυτή η σημαντική βοήθεια θα επιτρέψει στη Lufthansa να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού, που έπληξε σημαντικά τον κλάδο των αερομεταφορών» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκαρέτε Βεστάγκερ.

Αυτή η «σημαντική» βοήθεια «συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», τόνισε επίσης η αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωση.

«Ειδικότερα, η Lufthansa δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες χρονοθυρίδες…στα κομβικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου», όπου η εταιρία «έχει σημαντική δύναμη αγοράς», πρόσθεσε η ίδια.

Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να προσφέρει «στους ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Νωρίτερα σήμερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πως η Lufthansa ζητούσε τη στήριξη των μετόχων της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης 9 δισ. ευρώ.

«Άλμα» κατέγραψαν οι μετοχές της εταιρείας

Νωρίτερα, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν άλμα άνω του 10%, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης», δήλωσε ο Τίλε, που κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine χθες, Τετάρτη.

Η επικύρωσή του αποτελεί «ανάσα» για την εταιρία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρεία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα.

Η στήριξη του Τίλε προσφέρει ανακούφιση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα την κατάρρευση μιας ακόμα γνωστής εταιρείας, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard.

Η Lufthansa, που είναι η ναυαρχίδα των αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία, απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines.

Η εταιρία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους χθες τη νύχτα με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρεία.

 

 

Διαβάστε επίσης