ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Φίτζι μετά τον τυφώνα Γουίνστον

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά Φίτζι μετά τον τυφώνα Γουίνστον
CNN International

Ο Γουίνστον, ο πιο ισχυρός τυφώνας που χτύπησε το νότιο ημισφαίριο, άφησε πίσω του τουλάχιστον έξι νεκρούς χθες στα νησιά Φίτζι, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Άνεμοι που έφταναν τα 184 μίλια την ώρα έπληξαν με σφοδρότητα το μικρό νησί του Ειρηνικού, προκαλώντας πλημμύρες, εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, πτώσεις δέντρων και υλικές ζημιές, μέχρι να κοπάσει γύρω στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα) του Σαββάτου, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων.

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπαινιμαραμα, έθεσε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών, ενώ όπως δήλωσε η κυβέρνησή του είναι “απόλυτα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κρίση”. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο νησί παραμένει σε ισχύ μέχτι την Δευτέρα, καθώς συνεργεία εκτάκτων αναγκών συνεχίζουν να καθαρίζουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα.

“Ο Γουίνστον ήταν τρομερός κυκλώνας. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στη ζωή μου, ούτε ο 60χρονος πατέρας μου”, δήλωσε κάτοικος του νησιού στο CNN.

Το χειρότερο κομμάτι του κυκλώνα φαίνεται πως πέρασε και το νησί προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει τις ζημιές που άφησε πίσω του. Η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμα καταγραφεί πλήρως, ενώ η κατάσταση φαίνεται πως είναι χειρότερη σε απομακρυσμένα χωριά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN Μάικλ Γκάι, ο Γουίνστον αναμένεται “να διατηρήσει την έντασή του καθώς κινείται στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά θα εξασθενίσει καθώς φτάνει σε πιο ήρεμα νερά”.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν προσφερθεί να στείλουν βοήθεια στο νησί, στέλνοντας αεροσκάφη που θα πραγματοποιήσουν εναέριο έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Ο Γουίνστον κατέρριψε το ρεκόρ προηγούμενων τυφώνων που έχουν πλήξει το νότιο ημισφαίριο. Ο κυκλώνας Ζόη που έπληξε τα νησιά του Σολομώντα το 2002 και ο κυκλώνας Μόνικα την Αυστραλία το 2006, κατείχαν προηγουμένως το ρεκόρ, με ταχύτητες που υπολογίζεται ότι έφταναν τα 178 μίλια την ώρα.

Tropical Cyclone Winston kills 1 in Fiji

By Kevin Conlon, Joshua Berlinger and Ralph Ellis, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ