ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Διαψεύδει ότι η Ρωσία πλήρωνε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς

Τραμπ: Διαψεύδει ότι η Ρωσία πλήρωνε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς
AP Photo/Alex Brandon

Διαψεύδει ότι η Ρωσία πλήρωνε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία πλήρωνε μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, επικρίνοντας το άρθρο της εφημερίδας New York Times για το θέμα.

«Κανείς δεν ενημέρωσε εμένα, τον @Αντιπρόεδρο Πενς ή τον προσωπάρχη @ΜαρκΜέντοους για τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων μας στο Αφγανιστάν από τους Ρώσους», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, ζητώντας από την εφημερίδα να αναφέρει ποια είναι η πηγή της.

«Όλοι το αρνούνται και δεν έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον μας», πρόσθεσε.

Σε άλλο του tweet επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες Πληροφοριών με ενημέρωσαν ότι δεν θεώρησαν αυτές τις πληροφορίες αξιόπιστες και για αυτό τον λόγο δεν τις ανέφεραν σε εμένα ή τον αντιπρόεδρο».

Την Παρασκευή η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι η Ρωσίαπροσέφερε διακριτικά χρήματα σε μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες ή στρατιώτες των κρατών μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη μήνες πριν, όταν ακόμη οι Αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονταν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον προκειμένου να δοθεί τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν, η οποία υπεγράφη την 29η Φεβρουαρίου, προβλέπει την προοδευτική πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και παράλληλα την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Κατά τις πηγές που επικαλούνται οι Times, μονάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού μοίραζε χρήματα σε ισλαμιστές μαχητές ή κακοποιούς που είχαν σχέσεις με τους Ταλιμπάν για τον σκοπό αυτό.

Η εφημερίδα έγραψε πως δεν είναι σε θέση να κρίνει πόσοι από τους 20 θανάτους Αμερικανών οι οποίοι έπεσαν στα πεδία των μαχών στο Αφγανιστάν το 2019 συνδέονταν με αυτή την «επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ