ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συγκαλεί η Αυστρία για το προσφυγικό

Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συγκαλεί η Αυστρία για το προσφυγικό
Πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από τη Σλοβενία στο Σπίφελντ (Spielfeld) της Αυστρίας, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Leonhard Foeger

Διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συγκαλούν οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Όπως ανακοινώθηκε απόψε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Λεπτομέρειες για τη διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές της εβδομάδας, ενώ έγινε γνωστό πως σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ.

Την περασμένη εβδομάδα, η αυστριακή κυβέρνηση έθεσε στους 80 το ανώτερο ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και στους 3.200 των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα. Τα νέα όρια τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή, προκαλώντας την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Οι Κουρτς και Λάιτνερ εδώ και πολύ καιρό κατηγορούν την Ελλάδα για μη τήρηση των δεσμεύσεών της και την απειλούν με αποπομπή από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Επιπλέον, ζητούν να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα ημερήσια όρια που έθεσε η χώρα για τους αιτούντες άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων, ενώ υποστηρίζουν και ένα κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές, πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ