ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοινώθηκε η «λευκή λίστα» της ΕΕ: Αυτές είναι οι 14 «ασφαλείς χώρες»

Ανακοινώθηκε η «λευκή λίστα» της ΕΕ: Αυτές είναι οι 14 «ασφαλείς χώρες»
Piero Cruciatti/LaPresse via AP

Ανοίγει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Αναφορικά με την Κίνα, θα επιτραπεί η είσοδος όσων έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα εφόσον και εκείνη πράξει το ίδιο για πολίτες από την ΕΕ, υπάρξει δηλαδή αμοιβαιότητα.

Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους, ο οποίος πρέπει να είναι κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Όπως τονίζει το BBC, όμως, η Βρετανία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην «φρενάρει» τις διακοπές των πολιτών της.

Η ευρωπαϊκή λίστα θα ανανεώνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ