ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Μέρκελ στην Άγκυρα: Να μην επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων

Μήνυμα Μέρκελ στην Άγκυρα: Να μην επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων
AP Photo/Michael Sohn

Σκληρή κριτική στην πολιτική εργαλειοποίηση των προσφύγων από πλευράς Τουρκίας άσκησε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο πριν μερικούς μήνες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «επιβαρυντικό στοιχείο» τις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτού των Πρασίνων.

Τέλη Φεβρουαρίου η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο, αδιαφορώντας για τη συμφωνία που υπέγραψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη μεταναστευτική κρίση σε διαπραγματευτικό του όπλο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, καθώς είναι απαράδεκτο να θέτουν οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι, αλλά «από την άλλη πλευρά, έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση».

«Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξουν πάλι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016», προσέθεσε η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι πάντα εύκολο και μπορεί να πετύχει μόνο με την συμμετοχή και της Γαλλίας.

To Βερολίνο ανέλαβε σήμερα, Τετάρτη, την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με το προσφυγικό να αποτελεί φλέγον ζήτημα για τη γερμανική προεδρία.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κοινότητα δικαίου και αξιών. Αυτό απαιτεί να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και να βρούμε πειστικές απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματα στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια περιοχή όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προέλευσης, πεποιθήσεων και κοσμοθεωρίας, μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς. Προωθούμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δίκαιο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και ανθεκτικό σε κρίσεις» τονίζει η γερμανική προεδρία και διευκρινίζει ότι βάση θα αποτελέσουν οι προτάσεις της Επιτροπής, με έμφαση σε μια αναδιάρθρωση η οποία θα εκσυγχρονίζει τους κανονισμούς για τις ευθύνες και την αλληλεγγύη σύμφωνα με τα ανθρωπιστικά στάνταρντς και με γνώμονα την δίκαιη κατανομή ευθυνών.

«Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την δημιουργία λάθος κινήτρων μεταξύ των κρατών - μελών και για εκείνους οι οποίοι χρειάζονται προστασία και να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα λειτουργεί στην πράξη. Πρέπει να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν και δικαιούνται προστασία και να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις σχετικά με το ποιος πραγματικά χρειάζεται προστασία από ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος.

Θέλουμε μεταξύ άλλων να εισαγάγουμε υποχρεωτικές διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προκειμένου να είμαστε σε θέση να κατηγοριοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις ασύλου σε προκαταρκτικές διαδικασίες σε πρώιμο στάδιο και να αρνηθούμε την είσοδο στην Ε.Ε., όπου είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ανάγκη προστασίας. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις δυνατότητες της Ένωσης για μετεγκατάσταση».

Η γερμανική προεδρία αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη να θεσπιστούν «αποτελεσματικές και ανθρώπινες» διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν λαμβάνουν άσυλο στην Ε.Ε., με έμφαση στις εθελοντικές επιστροφές και επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταθεροποιηθούν οι περιοχές προέλευσης των μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διακινητών, αναφέρεται η σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, με την εκπλήρωση της νέας εντολής της FRONTEX.

«Το σύστημα Σένγκεν αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και συνοχής. Αυτό το σύστημα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν είναι εγγυημένες η ασφάλεια των πολιτών μας και η συντεταγμένη διαχείριση της μετανάστευσης (...). Η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερες ευκαιρίες μετανάστευσης, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών», προσθέτει χαρακτηριστικά η προεδρία στο προγραμματικό της κείμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ