ΚΟΣΜΟΣ

Η Πράγα γιόρτασε το τέλος του lockdown με ένα τεράστιο δείπνο στη γέφυρα του Καρόλου

Η Πράγα γιόρτασε το τέλος του lockdown με ένα τεράστιο δείπνο στη γέφυρα του Καρόλου
AP PHOTO

Με ένα τεράστιο δείπνο στην Γέφυρα του Καρόλου γιόρτασαν οι κάτοικοι της Πράγας το τέλος του lockdown στη χώρα, το οποίο είχε επιβληθεί εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Στην διάσημη γέφυρα του 14ου αιώνα, αλλά και στους δρόμους της πόλης, στήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ένα τεράστιο τραπέζι μήκους 500 μέτρων, αφότου η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς για μεγάλες συναθροίσεις.

Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για το δείπνο και τα τραπέζια γέμισαν, με τους ντόπιους να συνεισφέρουν σε φαγητό και ποτό, τα οποία μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους, καθώς ο ήλιος έδυε στην τσεχική πρωτεύουσα. Παράλληλα, μια ορχήστρα έπαιζε μουσική και πολλοί ήταν αυτοί που τραγουδούσαν.

«Θέλουμε να γιορτάσουμε το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού αφήνοντας τους ανθρώπους να συναντηθούν και να δείξουν ότι δεν φοβούνται και ότι δέχονται να πάρουν ένα κομμάτι σάντουιτς από τον διπλανό τους», δήλωσε ο Οντρέι Κόμπζα, διοργανωτής της εκδήλωσης και ιδιοκτήτης ενός καφέ.

«Η κοινωνία δεν θα πρέπει να φοβάται. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση, μια ύφεση και αυτό θα μας βλάψει πολύ περισσότερο από την covid-19», πρόσθεσε.

Η Τσεχία των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων εφάρμοσε γρήγορα το lockdown στην αρχή της πανδημίας και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επέβαλε τη χρήση μάσκας στους πολίτες της.

Η χώρα ήρε τα περισσότερα μέτρα που είχε λάβει για την πανδημία του κορωνοϊού. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 12.000 κρούσματα και λιγότεροι από 350 θάνατοι.

Από την 1η Ιουλίου οι Τσέχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν μάσκα στους δημόσιους χώρους, εκτός από τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, το μετρό της Πράγας και σε δύο περιοχές στα βορειοανατολικά όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων της covid-19 σε ανθρακωρυχεία.

Επίσης στην Πράγα η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στις συγκεντρώσεις περισσότερων από 100 ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ