ΚΟΣΜΟΣ

Επιδεινώνεται η πανδημία στην Αυστραλία: Σε καραντίνα 6,6 εκατ. άνθρωποι

Επιδεινώνεται η πανδημία στην Αυστραλία: Σε καραντίνα 6,6 εκατ. άνθρωποι
AP Photo/Andy Brownbill

Την απομόνωση περίπου 6,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην πολιτεία της Βικτόρια από την υπόλοιπη χώρα αποφάσισε η Αυστραλία, στο πλαίσιο της λήψης δραστικών μέτρων για τη συγκράτηση ενός νέου ξεσπάσματος κορωνοϊού στην πόλη της Μελβούρνης.

Η απομόνωση τίθεται σε ισχύ από το μεσημέρι της Τρίτης οπότε και τα σύνορα ανάμεσα στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία –τις δύο πιο πολυπληθείς πολιτείες της Αυστραλίας- θα κλείσουν επ’ αόριστον για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της πολιτείας της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους.

Στρατός και αστυνομία θα βρίσκονται στα σύνορα, επιτρέποντας τη διέλευση σε πολύ λίγους ανθρώπους, αναφέρει το CNNi.

Οι αρχές της Βικτόριας κατέγραψαν 127 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες — τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισε η πανδημία. Ανακοίνωσαν επίσης έναν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, γεγονός που αύξησε τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Αυστραλία στους 105 νεκρούς.

Συνολικά 2.663 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό στη Βικτόρια, σε σύνολο περισσότερων από 8.500 κρουσμάτων σε όλη την Αυστραλία.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας, υπεραμύνθηκε την Κυριακή της απόφασής του να θέσει σε απόλυτο lockdown εννέα δημόσια συγκροτήματα κατοικιών καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στα προάστια της Μελβούρνης.

Η πολιτεία κατέγραψε χθες 74 νέα κρούσματα, ύστερα από τα 108 του Σαββάτου που είχαν ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους να δώσει εντολή να παραμείνουν στο σπίτι τους περίπου 3.000 κάτοικοι για τουλάχιστον 5 ημέρες και να τοποθετήσει στα κτίρια αστυνομικούς φρουρούς.

«Δεν πρόκειται να είναι ευχάριστη εμπειρία για αυτούς τους κατοίκους, αλλά έχω ένα μήνυμα γι’ αυτούς: δεν είναι τιμωρία αλλά προστασία», δήλωσε ο Άντριους σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε 14 νέα κρούσματα του κορωνοϊού χθες. Όλα αφορούσαν ταξιδιώτες που ήρθαν από το εξωτερικό.

Έρευνα για την αύξηση των κρουσμάτων

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό αυξάνονται στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Βικτώριας, εδώ και αρκετές ημέρες, εξωθώντας τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα, να συστήνουν την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να θέσουν σε απόλυτο lockdown εννέα πολυκατοικίες, σε συνολικά 30 συνοικίες της.

Την περασμένη εβδομάδα Αυστραλοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν μία δικαστική έρευνα εν μέσω ισχυρισμών ότι μία νέα εστία κορωνοϊού σημειώθηκε στην πολιτεία της Βικτόρια από κάποιους εργαζόμενους σε ξενοδοχείο καραντίνας για ταξιδιώτες οι οποίοι δεν τήρησαν το πρωτόκολλο.

Μάλιστα η πολιτεία διαθέτει τρία εκατομμύρια δολάρια για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Γενικά πάντως η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, με περίπου 8.400 κρούσματα και 104 θανάτους έως τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ