ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Εντοπίστηκε μυστικός «θάλαμος βασανιστηρίων» μέσα σε κοντέινερ

Ολλανδία: Εντοπίστηκε μυστικός «θάλαμος βασανιστηρίων» μέσα σε κοντέινερ
CNNi

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν Ολλανδοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιχείρησης στα ολλανδο-γαλλικά σύνορα όταν ανακάλυψαν έναν χώρο βασανισμού επιμελώς κρυμμένο μέσα σε κοντέινερ επενδυμένα με ηχομονωτικό υλικό και γεμάτο με όργανα βασανιστηρίων

Η επιχείρηση της ολλανδικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου σε αποθήκη στο Wouwse Plantage, ένα χωριό στα νοτιοδυτικά της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι ανδρών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για απαγωγή και ομηρεία.

Εντοπίστηκαν έξι κοντέινερ τα οποία είχαμε μετατραπεί σε αυτό που οι Αρχές περιέγραψαν ως «κελιά» ενώ στους χώρους βρέθηκε πλήθος όπλων, ανάμεσα στα οποία ψαλίδια και κοπίδια. «Συνολικά βρέθηκαν 25 όπλα», ανέφερε η αστυνομία.

«Σε κάθε ένα από τα κελιά υπήρχαν ενσωματωμένες στο έδαφος και το ταβάνι χειροπέδες, προκειμένου να μπορεί κάποιος να δεθεί όρθιος με τα χέρια σηκωμένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τα δωμάτια ήταν εξοπλισμένα με ηχομονωτικά πάνελ και θερμομονωτικά φύλλα».

Σύμφωνα με τις αρχές, η έφοδος πραγματοποιήθηκε προτού τα μακάβρια αυτά ευρήματα χρησιμοποιηθούν. Είχε προηγηθεί αποκρυπτογράφηση μιας σειράς κρυπτογραφημένων τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν εγκληματικές ομάδες και τις οποίες εξάρθρωσε η γαλλική αστυνομία. Βάσει αυτών των μηνυμάτων ντετέκτιβ σε Βρετανία και Ολλανδία συνέλαβαν εκατοντάδες υπόπτους.

Οι σημερινές ανακοινώσεις έδωσαν μια εικόνα για τον όλο και πιο βίαιο ολλανδικό υπόκοσμο που εμπλέκεται σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή και εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία, οι έρευνές τους -με την κωδική ονομασία 26Lemont- βασισμένες σε χιλιάδες μηνύματα από τηλέφωνα EncroChat, οδήγησαν στη σύλληψη πάνω από 100 υπόπτων και την κατάσχεση τουλάχιστον 8 τόνων κοκαΐνης, 1.200 κιλών μεθαμφεταμίνης και δεκάδων όπλων, καθώς και το «ξήλωμα» 19 εργαστηρίων ναρκωτικών.

Μέσα στα κοντέινερ υπήρχε μια οδοντιατρική καρέκλα με ζώνες για χέρια και πόδια, καθώς και οι ταυτότητες των «στόχων» - που ενημερώθηκαν ώστε να προστατευτούν.

«Έξι από τα κοντέινερ επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σαν κελιά όπου οι άνθρωποι θα δένονταν ενώ το έβδομο προοριζόταν για χώρος βασανισμού» τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Άντι Κράαγκ, προσθέτοντας πως «η αστυνομική επιχείρηση εμπόδισε μια σειρά βίαιων εγκλημάτων».

Επιπλέον, σακούλες που βρέθηκαν στα κοντέινερ περιείχαν εργαλεία όπως πένσες, νυστέρια, κοπίδια και χειροπέδες, «αντικείμενα που πιθανόν προορίζονταν για το βασανισμό θυμάτων ή την άσκηση πίεσης» σύμφωνα με την αστυνομία.

Και οι έξι συλληφθέντες ήταν Ολλανδοί πολίτες για τους οποίους δικαστήριο στο Άμστερνταμ διέταξε την 90ημερη κράτησή τους.

Dutch police discover secret torture site in shipping containers, by Simon Cullen, Mick Krever and James Frater

ΔΗΜΟΦΙΛΗ