ΚΟΣΜΟΣ

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο με έντονη δραστηριότητα αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες από τη Β. Κορέα

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο με έντονη δραστηριότητα αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες από τη Β. Κορέα
CNNi

Πρόσφατη δραστηριότητα σε άγνωστη μέχρι σήμερα εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας για την οποία οι εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αποκαλύπτουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες που φέρνει στη δημοσιότητα το CNNi. 

Οι εικόνες που τράβηξε το Planet Labs και εξετάστηκαν από ειδικούς στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Μιντλμπέρι, δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις στο χωριό Wollo-ri, κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και παρότι δεν έχουν ποτέ πριν αποκαλυφθεί στο κοινό, είναι ενεργές.

«Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας πυρηνικής βορειοκορεατικής εγκατάστασης: περίμετρο ασφαλείας, υπόγειες εγκαταστάσεις, δείγματα μη δημοσιευμένων επισκέψεων ηγεσίας και βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού, λέει ο ερευνητής καθηγητής του Ινστιτούτου, ο οποίος ειδικεύεται στις υπηρεσίες πληροφοριών που προέρχεται από ανοικτές πηγές, Τζέφρι Λιούις.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η κίνηση των οχημάτων: αυτοκίνητα, φορτικά, κοντέινερ. Αυτό το εργοστάσιο είναι πολύ ενεργό και η δραστηριότητά του δεν έχει επιβραδυνθεί, ούτε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ούτε τώρα. Συνεχίζει να παράγει πυρηνικά όπλα», λέει στο CNNi.

Αν και η εγκατάσταση είχε πρωτοανακαλυφθεί το 2015, οι ερευνητές δεν είχαν δημοσιοποιήσει στοιχεία γι’ αυτό καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το ρόλο της στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόμβα»

Αναμένεται ωστόσο να συμπεριληφθεί στο επικείμενο βιβλίο του Ανκίτ Πάντα, ενός εμπειρογνώμονα για τη Βόρεια Κορέα που εργάζεται για την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, γεγονός που κάνει την τοποθεσία αντικείμενο δημόσιου ενδιαφέροντος.

Στο βιβλίο με τίτλο «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόμβα» ο Πάντα γράφει ότι η εγκατάσταση πιστεύεται ότι συνδέεται κυρίως με την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών ενώ χρησιμοποιείται και ως τοποθεσία αποθήκευσης για τις ήδη υπάρχουσες πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει ήδη ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στις αρχές της εβδομάδας Αμερικανός απεσταλμένος έφθασε σήμερα στη Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι πυρηνικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα που έχουν παγώσει, μερικές ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και ζήτησε από τη Σεούλ να «σταματήσει να αναμειγνύεται».

voreia korea doryforos


Πηγή: CNNi

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν, που έχει ηγηθεί των συνομιλιών εργασίας με τους Βορειοκορεάτες, έφθασε σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σεούλ για διήμερες συζητήσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2018 στη Σιγκαπούρη, αυξάνοντας τις ελπίδες προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση και να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η δεύτερή τους σύνοδος, το 2019 στο Βιετνάμ, και οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις εργασίας απέτυχαν.

Με πληροφορίες από New satellite imagery shows activity at suspected North Korean nuclear facility, by Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ