ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η υπ. Παιδείας επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η υπ. Παιδείας επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο
AP Photo/Rodrigo Abd

Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι Ντεβός διατήρησε ενεργή την κινητικότητα της κυβέρνησης Τραμπ για την επαναλειτουργία των σχολείων το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η ίδια απέτυχε να υποστηρίξει κάποιο πλαίσιο οδηγιών -συμπεριλαμβανομένων και των ομοσπονδιακών οδηγιών υγείας- αναφορικά με το πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μολύνονται από τον ιό σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του πληθυσμού. Δεν υπάρχει κάτι στα στοιχεία που να συστήνει ότι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι επικίνδυνη για τα ίδια», δήλωσε η Ντεβός στην εκπομπή του CNNi «State of the Union».

Η υπουργός Παιδείας δεν αναφέρθηκε σε κάποιες λεπτομέρειες για το πως το υπουργείο της θα συμβουλεύσει ή θα βοηθήσει τις σχολικές περιφέρειες και τις πολιτείες με την επαναλειτουργία των σχολείων, με δεδομένη την αναζωπύρωση της έξαρσης των περιστατικών μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σε παναμερικανικό επίπεδο.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το Σάββατο 66.528 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ στη χώρα που δέχεται μακράν το πιο σκληρό χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε κατά συνέπεια τα 3.242.073, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης (ανατολικά).

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 760, στους 134.729, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν τα 60.000 για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο στις ΗΠΑ καθώς, κατά την άποψη των ίδιων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες.

Για πρώτη φορά, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε δημόσια εμφάνιση φορώντας μάσκα προστασίας το Σάββατο - μπλε σκούρα με τον θυρεό του Λευκού Οίκου τυπωμένο πάνω της- κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ. Ο Τραμπ απέφευγε ως τώρα να κάνει χρήση αυτού του μέσου ατομικής προστασίας.

Πλέον τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τη διαχείριση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία από τον Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ABC και μεταδόθηκε προχθές Παρασκευή. Τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 50%.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δίνουν το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο προβάδισμα εννέα μονάδων στον Δημοκρατικό αντίπαλο του Τραμπ στην αναμέτρηση, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ