ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη φορά γενική εκεχειρία στη Συρία μετά από πέντε χρόνια συγκρούσεων

Πρώτη φορά γενική εκεχειρία στη Συρία μετά από πέντε χρόνια συγκρούσεων
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο υιοθετεί τη συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών στη Συρία και καλεί όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2016 στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη REUTERS/Brendan McDermid

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας).

Οι Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Υποστήριξης (Jabhat al-Nushra), ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα (27/2), τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν καλέσει ομόφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους όρους της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας «παύσης των εχθροπραξιών» που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Συρίας.

Η έκκληση αυτή συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα 2268 που συνέταξαν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ, το οποίο προτρέπει εκτός άλλων την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα (Staffan de Mistura) επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών την 7η Μαρτίου. Όπως τόνισε, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απόλυτα η παύση των εχθροπραξιών, Θεού θέλοντος, κι ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή θα συνεχιστεί, προτίθεμαι να συγκαλέσω εκ νέου (...) ενδοσυριακές συνομιλίες τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Αμερικανορωσική συνεννόηση

Λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Μόσχα έχει δεσμευτεί να μην εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των οργανώσεων της Συρίας που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση.

«Έχει έρθει για τη Ρωσία ο καιρός που είτε θα συμβάλλει στην τήρηση των συμφωνηθέντων είτε απλά θα τα αποδεχθεί σιωπώντας», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ (Mark Toner), επισημαίνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αποδείξει τώρα εάν πραγματικά αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την διακοπή των εχθροπραξιών.

Tην ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ (Gennadiy M. Gatilov), προειδοποιούσε ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα. Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Αυτό το κείμενο (σ.σ. η συμφωνία Ρωσίας- ΗΠΑ για την εκεχειρία), η απόφαση η οποία υιοθετήθηκε και της οποίας η Ρωσία ήταν συνεισηγήτρια πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα και χωρίς προϋποθέσεις. Η διαδικασία της εφαρμογής η ίδια πρέπει να επιτηρηθεί.

Ο Ρώσος υφυπουργός της Ρωσίας σημείωσε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δρουν στη χώρα.

Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών».

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως σκοπεύει να συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα 7η Μαρτίου, μέρα που συμπίπτει με την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης για το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ