ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια και κεντρική Συρία

Αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια και κεντρική Συρία
Diaa Al-Din/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντως, να αναφέρει ότι η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται.

Αεροσκάφη, τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν είναι σε θέση να αναφέρει αν τα χωριά που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών είχαν συμπεριληφθεί ή όχι στη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι στις επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μόνο ένα από τα χωριά αυτά, το Καφάρ Χάμρα, ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, τα άλλα χωριά ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η παύση των εχθροπραξιών --από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχουν πάνω από το 50% του εδάφους-- ωστόσο, φαίνεται να τηρείται σε γενικές γραμμές, δεύτερη ημέρα από την έναρξή της, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στη Συρία.

Στην πόλη του Χαλεπίου, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η νύχτα ήταν ήρεμη και δεν υπήρξαν μάχες ή επιδρομές. Οι κάτοικοι ξύπνησαν χωρίς τον θόρυβο από τα πολυβόλα και βγήκαν στους δρόμους για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή τη ηρεμία. Συνηθίζαμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τον θόρυβο των επιδρομών και του πυροβολικού», δήλωσε ο 45χρονος Αμπού Ομαρ που έχει αρτοποιείο στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρης ηρεμία, ενώ στη Δαμασκό, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο.

Η εκεχειρία αυτή, έπειτα από πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, τηρείται σε πρωτοφανή κλίμακα μετά την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, δημιουργώντας ελπίδες παρά την πολυπλοκότητα της εφαρμογής της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση για την "πλήρη υποστήριξη" της εκεχειρίας αυτής.

Η συμφωνία εκεχειρίας ισχύει μόνο για τις περιοχές όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και των σύρων ανταρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ