ΚΟΣΜΟΣ

Οι γυναίκες των Βερβέρων έκαναν τατουάζ αντί make up

Οι γυναίκες των Βερβέρων έκαναν τατουάζ αντί make up
Reuters/Zohra Bensemra

Το make up του παρελθόντος. Όταν το πρόσωπο δεν εξωράιζαν σκιές, πούδρα, κραγιόν και ρουζ αλλά περίτεχνα τατουάζ.

Οι γυναίκες της φυλής των Βερβέρων στην Αλγερία, είχαν ανακαλύψει έναν ιδιαίτερο τρόπο για να τονίσουν την ομορφιά τους. Έκαναν τατουάζ στο πρόσωπό τους, για να τονίσουν τη θηλυκότητά τους και να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ενηλικίωσή τους. Από την ηλικία των επτά ετών ή και λίγο μεγαλύτερες “κεντούσαν” το πρόσωπό τους, με ήλιους, αστέρια, με φοίνικες. Τατουάζ έκαναν, επίσης, στον αστράγαλο ή ακόμη και στα χέρια για να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους και για να αποθεραπευτούν.

Τα τατουάζ στο πρόσωπο, τα επέβαλε ο κώδικας ομορφιάς της φυλής τους και τις ανάγκαζαν να κάνουν οι μητέρες τους. Ο πόνος αφόρητος, τα δάκρυα πλημμύριζαν τα μάτια των κοριτσιών και κάθε απόπειρα αντίστασης, αποδεικνυόταν μάταιη.

Αν και το εθιμικό δίκαιο της φυλής τους επέβαλε τα τατουάζ, οι γυναίκες μεγαλώνοντας βρέθηκαν αντιμέτωπες με το Ισλάμ. Δέχθηκαν κριτική για τα ιδιαίτερα στολίδια που κοσμούσαν και πρόσωπο τους και χαρακτηρίσθηκαν αμαρτωλές. Όσες δήλωσαν μετάνοια, αναγκάστηκαν να δωρίσουν τα κοσμήματά τους, σε φτωχότερες γυναίκες, ζητώντας εξιλέωση.

Τα τατουάζ στο πρόσωπο έχουν σταματήσει να γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της απαγόρευσης από το Ισλάμ αλλά και των περιπλανώμενων τσιγγάνων που κατείχαν την τέχνη από γενιά σε γενιά και που πλέον έχουν περιορισθεί. Όμως οι - ελάχιστες και υπέργηρες - γυναίκες που τα έχουν στο πρόσωπό τους διηγούνται ιστορίες ότι η ιδιαίτερη αυτή τέχνη κρατά τις ρίζες της από την αρχαία Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ