ΚΟΣΜΟΣ

Αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη

Αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη
Getty Images

Αστεροειδής με ακανόνιστη πορεία πρόκειται να περάσει «ξυστά», από τη Γη, αύριο στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Οι ερευνητές του αστεροειδή TX68, όπως ονομάστηκε, αρχικά είχαν υπολογίσει την διέλευσή του στις 5 Μαρτίου και επανεξετάζοντας την πορεία του, κατέληξαν σε νέα ημερομηνία, την αυριανή.

«Ήδη γνωρίζαμε ότι ο αστεροειδής θα περάσει, με ασφάλεια, από τον πλανήτη μας στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για ένα μικρό σώμα. Η τροχιά του ωστόσο, είναι αρκετά ασαφής και μας είναι λίγο δύσκολο να προβλέψουμε την τοποθεσία του. Υπάρχει περίπτωση να τον δουν τα τηλεσκόπια μας όταν περάσει δίπλα μας. Τότε, θα έχουμε τα δεδομένα για να μελετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την τροχιά του γύρω από τον ήλιο», τόνισε στην ανακοίνωση ο διευθυντής του διαστημικού κέντρου, Paul Chodas.

Το σώμα υπολογίζεται να έχει διάμετρο30 μέτρων. Πριν τρία χρόνια στο Τσελουάμπινσκ, της Ρωσίας είχε προσκρούσει αστεροειδής με μικρότερη διάμετρο, τραυματίζοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας εκατοντάδες κτήρια. Οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η πρόσκρουση αυτού του αστεροειδούς στη Γη, θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Όμως, η NASA θεωρεί πως είμαστε ασφαλείς για 100 χρόνια ακόμα, όπως δημοσίευσε και στο λογαριασμό της στο Twitter. Επιπλέον, η διαστημική υπηρεσία υπόσχεται πως οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα μειώσουν ακόμα περισσότερο αυτές τις πιθανότητες πρόσκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ