ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Κοινή απόφαση το κλείσιμο των συνόρων λέει ο Τουσκ

Προσφυγικό: Κοινή απόφαση το κλείσιμο των συνόρων λέει ο Τουσκ

«Κοινή απόφαση των 28» αποτελεί το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη, παραδέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ώρα, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σφραγίζουν τα σύνορα τους σε πρόσφυγες και μετανάστες κάτι που καθιστά ουσιαστικά ανενεργό τον «Βαλκανικό Διάδρομο».  O κ. Τουσκ ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «για την εφαρμογή μέρους της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη πλήττονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι , όπως ο κ. Τουσκ, προσπαθούν με αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις τους να καταστήσουν σαφές πως ο Βαλκανικός Διάδρομος έχει κλείσει οριστικά και με αυτό τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να μην εμπιστευθούν τους διακινητές στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Επιπλέον, στόχος της Ε.Ε είναι να προετοιμαστεί η Τουρκία και να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές για τη μόνιμη φιλοξενία προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της αλλά και να δοθεί χρόνμος στην Ελλάδα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση που βρίσκεται στο απόγειο της.

Σήμερα, είχαμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του μηχανισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ με την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς, όπως μεταδίδει το AΠΕ.

«Δεν βλέπει» άλλο διάδρομο ο Αβραμόπουλος

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο», ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.

«Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

«Σφράγισε» τελείως τα σύνορα η ΠΓΔΜ

Σε οριστικό και απόλυτο κλείσιμο των συνόρων της για πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησε η ΠΓΔΜ ύστερα από την απόφαση που πήραν Σλοβενία, Κροατία και Σερβία να βάλουν νέους περιορισμούς στη μετακίνηση προσφύγων. Την είδηση επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή της γειτονικής χώρας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ κανένας πρόσφυγας δεν εισήλθε στη χώρα την Τρίτη. «Η χώρα μας θα πράξει σύμφωνα με όσα αποφασίζουν και τα άλλα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι κάτω από άθλιες συνθήκες.

Δρίτσας σε τουριστικούς πράκτορες: Μη βγάζετε εισιτήρια για Ειδομένη

Επιστολή με την οποία ζητά να σταματήσει η έκδοση των εγγράφων μεταφοράς των αλλοδαπών στην Ειδομένη από ταξιδιωτικούς πράκτορες, έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Ευστάθιο Σκρέτα.

Βάσει καταγγελιών στο υπουργείο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εφοδιάζονται στα νησιά με εισιτήρια, στα οποία αποτυπώνονται ως αφετηρία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή το λιμάνι του Πειραιά και ως τελικός προορισμός η Ειδομένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ