ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό κρίνει τις γερμανικές εκλογές σε τρία κρατίδια

Το προσφυγικό κρίνει τις γερμανικές εκλογές σε τρία κρατίδια
REUTERS

Κρίσιμες εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια διεξάγονται σήμερα με το προσφυγικό να κυριαρχεί στην ατζέντα. 

Στην τελευταία στροφή πριν την εκλογική μάχη η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική της στο προσφυγικό «Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή- κι αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο φθινόπωρο- όπου δε μπορείς να συζητάς επί μακρόν για τις αρχές που διέπουν την χώρα σου», τόνισε η Μέρκελ για την απόφασή της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά εκεί κι έχουν ανάγκη από προστασία» υπογράμμισε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του CDU στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα από τα τρία κρατίδια που εκλέγουν σήμερα νέο κοινοβούλιο.

Η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δαπάνησαν πολύ χρόνο συζητώντας για τη συμφωνία με την Τουρκία που ήταν μια λογική, επωφελής λύση.
«Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι απόλυτα σωστό» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προκαλώντας το χειροκρότημα του πλήθους.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρει σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Real News η ψυχρότητα στις σχέσεις Γερμανίας και Αυστρίας, που επιμένει στο κλείσιμο των συνόρων, είναι μόνο φαινομενική.

Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν στην εφημερίδα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κλείσει απευθείας τα σύνορά της ωστόσο απέφυγε να το κάνει αφού θα εθεωρείτο "τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της" έχοντας πρωτοστατήσει υπέρ των ανοιχτών συνόρων όλους τους προηγούμενους μήνες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία πάντως, που δύσκολα θα είναι θετικά για τη Μέρκελ, θα την αποδυναμώσουν ενόψει της Συνόδους Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου όταν και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Σημειώνεται πως οι υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ