ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλική έκθεση: Ενενήντα καμικάζι αυτοκτονίας του ISIS εντός Ε.Ε.

Γαλλική έκθεση: Ενενήντα καμικάζι αυτοκτονίας του ISIS εντός Ε.Ε.
Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα REUTERS

Εσωτερική έκθεση της γαλλικής αστυνομίας αποκαλύπτει ότι έως και 90 καμικάζι μπορεί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός των συνόρων της Ε.Ε., έτοιμοι να σκορπίσουν τον τρόμο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να τελειοποιήσουν τις τεχνικές κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, για να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η μελέτη συντάχθηκε για το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και καταδεικνύει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ικανό να προχωρήσει σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως ήταν οι επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες ήταν απλές στον σχεδιασμό, αλλά πολύ αποτελεσματικές. Ίχνη από τα ίδια εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Παρίσι.

Χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προέρχονται από καθημερινά προϊόντα, όπως η χλωρίνη ή το ασετόν, πραγμάτων δηλαδή που μπορούν να αγοραστούν χωρίς να κινήσουν υποψίες. «Τα συστατικά αυτά, όταν συνδυάζονται, γίνονται εξαιρετικά ασταθή και μπορούν να εκραγούν πολύ εύκολα», δήλωσε ο Peter Bergen, ο διευθυντής του Προγράμματος Τίτλου Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας του New America Foundation, στους New York Times.

Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η έλλειψη συνοριακών ελέγχων επέτρεψε στους τρομοκράτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να κινούν υποψίες, ενώ η αδυναμία των διεθνών κυβερνήσεων να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους κατέστησε ευκολότερο για τους τζιχαντιστές να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από τη γαλλική αστυνομία, έδειξαν ότι οι τρομοκράτες έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν ψηφιακά από τις αρχές. Η αστυνομία βρήκε πολλά
αχρησιμοποίητα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τηλέφωνα που τους είχε αφαιρεθεί η κάρτα SIM, τα οποία είχαν ιστορικό κλήσεων μεταξύ Παρισιού και Βελγίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρομοκράτες είχαν υποστήριξη από ακόμη πιο μακριά.

Επίσης αποκαλύφθηκε μετά από σειρά συνεντεύξεων με τους ομήρους του θεάτρου Bataclan, ότι οι τρομοκράτες είχαν κατασχέσει τα κινητά τηλέφωνά τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς να αφήσουν ίχνη δεδομένων, όπου οι αρχές αργότερα θα μπορούσαν να εντοπίσουν.

Τα κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτα SIM, που βρέθηκαν και ανήκαν στους τρομοκράτες, αποκάλυψαν επίσης λεπτομερείς χάρτες της διάταξης του θεάτρου, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν σχεδιάσει σχολαστικά την επίθεση.

Τα πρώτα λόγια του Αμπντεσλάμ μετά τη σύλληψή του

Με ανακούφιση υποδέχθηκε την σύλληψή του ο βασικός κατηγορούμενος για τις επιθέσεις του Παρισιού Σαλά Αμπντεσλάμ σύμφωνα με τον συνήγορό του.

“Είμαι ανακουφισμένος. Το κυνήγι τελείωσε” είπε στον δικηγόρο του Σβεν Μέρι κατά την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνήγορός του, οι πληροφορίες που έχει ο πελάτης του “αξίζουν χρυσάφι, είναι υψίστης σημασίας” για τις αρχές, ενώ συμπλήρωσε πως ο Αμπντεσλάμ συνεργάζεται πρόθυμα με τις αρχές, αλλά δεν θέλει να μετατραπεί σε πληροφοριοδότη. Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος προκειμένου ο πελάτης του να εκδοθεί στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάρκεια της συνομιλίας τους κράτησε μόλις 10 λεπτά, καθώς “δεν ήταν εύκολο να μιλήσουμε. Ήταν παρόντες αστυνομικοί με κουκούλες”.

Διαβάστε ακόμη
Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ
Βέλγιο: Ταυτοποιήθηκε ένας συνεργός του Αμπντεσλάμ - Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα
Λογοτεχνία εξτρεμιστών: Το εγχειρίδιο του «σωστού τρομοκράτη»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ