ΚΟΣΜΟΣ

Συμβολική τελετή σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από τον Πάπα

Συμβολική τελετή σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από τον Πάπα
REUTERS/Osservatore Romano/Handout via Reuters

Ο Πάπας Φραγκίσκος την Πέμπτη επισκέφθηκε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων κι έπλυνε και φίλησε τα πόδια Μουσουλμάνων, Ορθόδοξων, Ινδουιστών και Καθολικών προσφύγων – σε μια άκρως συμβολική κίνηση εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής ρητορικής που κυριαρχεί στην Ευρώπη και η οποία έχει κλιμακωθεί μετά και τις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Ο Πάπας ακολούθησε πιστά το έθιμο που θέλει τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας να πλένει να πόδια φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων κάθε Μεγάλη Πέμπτη, αυτή τη φορά στον καταυλισμό προσφύγων Στο Καστελνουόβο ντι Πόρτο, έξω από τη Ρώμη.

παπας1

REUTERS/Osservatore Romano/Handout via Reuters

Πρόκειται για αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, ο οποίος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του πριν την Σταύρωσή του, ως ένδειξης ταπεινότητας.

Το Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκαν οι πρόσφυγες με ένα πανό που έγραφε σε διάφορες γλώσσες «Καλωσήρθες», ενώ εκείνος κατευθυνόταν προς ένα αυτοσχέδιο ιερό για να τελέσει την υπαίθρια Θεία Λειτουργία.

παπας2

REUTERS/Osservatore Romano/Handout via Reuters

Σύμφωνα με τους κανόνες του Βατικανού μόνο άνδρες συμμετέχουν στην τελετουργία, ωστόσο μετά από πολλά χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τους κανονισμούς επιτρέποντας σε γυναίκες και νέα κορίτσια να να συμμετάσχουν.

Το Βατικανό δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τέσσερις γυναίκες και οκτώ άνδρες είχαν επιλεγεί. Στις γυναίκες περιλήφθηκε και μια ιταλίδα που εργάζεται στο κέντρο φιλοξενίας και τρεις Χριστιανές Κόπτες από την Ερυθραία. Στους άνδρες συμπεριλήφθηκαν τέσσερις καθολικοί από τη Νιγηρία, τρεις μουσουλμάνοι από το Μάλι, τη Συρία και το Πακιστάν, και ένας Ινδουιστής από την Ινδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ