ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet

Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet
Reuters/Murad Sezer

Ένας από τους δυο εξέχοντες Τούρκους δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας φυλάκισης, δεσμεύτηκε να μετατρέψει την δίκη τους, που ξεκινά σήμερα, σε ένα «κατηγορώ» καταγγέλλοντας την αδικία του τουρκικού κράτους. 

Ο Καν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, δήλωσε στο Reuters ότι θα χρησιμοποιήσει τη δίκη του, για την οποία έχουν καταγραφεί μεγάλες αντιδράσεις διεθνώς, για να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή στην αιτία που τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιούλ κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης μετά από τη δημοσίευση τον περασμένο Μάιο ενός βίντεο που έδειχνε την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας να βοηθά στην είσοδο στην Συρία φορτηγών φορτωμένα με όπλα, το 2014

«Δεν είμαστε κατηγορούμενοι, είμαστε μάρτυρες», είπε ο Ντουντάρ κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Reuters, ενώ υποσχέθηκε πώς να ζητήσει να προβληθεί στην δίκη σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, γεγονός που ίσως οδηγήσει στην απόφαση να πραγματοποιηθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

Θα αναδείξουμε όλες τις παρανομίες και θα κάνουμε σαφές πως πρόκειται για πολιτική δίωξη...Το κράτος πιάστηκε επ’αυτοφόρω να διαπράττει έγκλημα, όλα τα υπόλοιπα είναι απόπειρα συγκάλυψης

Οι Ντουντάρ και Γκιούλ παρέμειναν προφυλακισμένοι επί 92 ημέρες, τις μισές στην απομόνωση, πριν το συνταγματικό δικαστήριο αποφανθεί ότι η προφυλάκισή τους είναι αβάσιμη αφού οι κατηγορίες είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας.

Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Ερντογάν έχει αναγνωρίσει το συμβάν με τα φορτηγά, τα οποία είχαν σταματήσει αστυνομικοί καθόδόν προς τα συριακά σύνορα και είπε πως ανήκαν στην μυστική MIT, ενώ πρόσθεσε πως κουβαλούσαν βοήθεια για τους Τουρκομάνους της Συρίας.

Οι Τουρκομάνοι μαχητές συγκρούονται τόσο με τις καθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας όσο και με τον ISIS.

O Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι εισαγγελείς δεν είχαν την δικαιοδοσία να δώσουν εντολή για διενέργεια έρευνας στα φορτηγά κι ότι ενήργησαν στήνοντας παγίδα στην κυβέρνηση επιχειρώντας να αμαυρίσουν την εικόνα της, ισχυρισμοί που εισαγγελείς απέρριψαν.

Επιπλέον, ο Ερντογάν κατηγόρησε την εφημερίδα ότι επιχειρεί να υπονομεύσει το διεθνές κύρος της Τουρκίας και δεσμεύθηκε να κάνει τον Ντουντάρ να «πληρώσει βαρύ τίμημα».
«Συλληφθήκαμε για δύο λόγους: για να τιμωρηθούμε και για τον εκφοβισμό των άλλων. Ο εκφοβισμός είναι αποτελεσματικός: Ο φόβος κυριαρχεί», είπε ο Ντουντάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ