ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό πλήγμα για την τζιχαντιστική οργάνωση, ο θάνατος του υπαρχηγού του ISIS

Ισχυρό πλήγμα για την τζιχαντιστική οργάνωση, ο θάνατος του υπαρχηγού του ISIS
REUTERS/Stringer/Files

Με το θάνατο του υπαρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, η τζιχαντιστική οργάνωση υπέστη μεγάλο πλήγμα και θα πρέπει να παλέψει για να συνέλθει από αυτό, αναφέρουν Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Αμπντ αλ-Ραχμάν Μουσταφά αλ-Καντούλι, γνωστός και ως Χατζί Ιμάν και Αμπου Αλάα αλ-Αφρι, ήταν βετεράνος της οργάνωσης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει αμοιβή ύψους μέχρι και 7 εκατομμύρια δολάρια, για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του ή το θάνατο του.

Το ποσό αυτό έρχεται μόλις δεύτερο, από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που δίνονταν για τον αρχηγό του Ισλαμικού κράτους Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί, γεγονός που υποδεικνύει τη σημαντική του θέση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Χατζί Ιμάν επέβλεπε τα οικονομικά, τα πολιτικά, καθώς και τη διακυβέρνηση της οργάνωσης και ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένος.

“Είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, σε όρους δολοφονίας, επειδή ο Καντούλι ήταν η καρδιά της διοικητικής δομής”, ανέφερε ο Χισάμ αλ-Χασίμι, αναλυτής και σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης.

“Ο Μπαγκνταντί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Χατζί Ιμάν με κάποιον άλλο ίσης αξίας. Θα πρέπει να ορίσει 3 ανθρώπους για να γεμίσει το κενό. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητά του (του Μπαγκνταντί) και τον εκθέτει περισσότερο στον κίνδυνο παρά ποτέ”, σημειώνει η ίδια πηγή.

Εκτός από επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα που συμβουλεύει τον Μπαγκντάντι, ο Καντούλι ήταν ακόμα κυβερνήτης των επαρχιών της Συρίας και ελεγκτής των οικονομικών της οργάνωσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος χάνει την μάχη από πολλές μεριές στις περιοχές που ελέγχει.

“Ο θάνατος του Χατζί Ιμάν θα είναι μεγαλειώδης. Παρόλο που το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυρό σύστημα για την αντικατάσταση των αρχηγών του, θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί”, ανέφερε αξιωματούχος της κουρδικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σε αντίθεση με άλλους ηγέτες του ISIS, ο Καντούλι προέρχεται από την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε συλληφθεί πολλές φορές υπό την ηγεσία του Σαντάμ για τις ακραίες θρησκευτικές του πεποιθήσεις και πήγε στο Αφγανιστάν το 1998, όπου συνάντησε τον Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με τον Χασίμι.

Ο Μπιν Λάντεν, μάλιστα, ήθελε εκείνος να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης το Ιράκ το 2010.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός ο υπαρχηγός του ISIS στη Συρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ