ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Διεθνείς αντιδράσεις για την απαλλαγή των εμπλεκομένων σε σκάνδαλο υποκλοπών

Σκόπια: Διεθνείς αντιδράσεις για την απαλλαγή των εμπλεκομένων σε σκάνδαλο υποκλοπών
REUTERS/Ognen Teofilovski

Ο πρόεδρος των Σκοπίων απάλλαξε 56 κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης που εμπλέκονται σε σκάνδαλο υποκλοπών παρά τις μαζικές διαδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για κάλυψη «διεφθαρμένων πολιτικών».

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανακοίνωσε ότι αποσύρονται όλες οι κατηγορίες που αφορούν τον ο πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκουέφσκι, πολιτικό σύμμαχο του, αλλά και άλλους εξέχοντες πολιτικούς.

Χιλιάδες διαδηλωτές εξαγριωμένοι από την κίνηση του προέδρου, κατέβηκαν στους δρόμους των Σκοπίων χθες το βράδυ.

ΣΚΟΠΙΑ2

REUTERS/Ognen Teofilovski

Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που περιστασιακά χρησιμοποιεί ο κ. Ιβάνοφ, ενώ προσπάθησαν να του βάλουν και φωτιά και έσπασαν στα τζάμια του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία πετώντας πέτρες και αυγά σε κυβερνητικά κτίρια ενώ σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο αριθμός τους.

Μια παράλληλη διαδήλωση από υποστηρικτές της κυβέρνησης έληξε ειρηνικά.

ΣΚΟΠΙΑ3

REUTERS/Ognen Teofilovski

Η χώρα ταλανίζεται εδώ κι ένα χρόνο από το σκάνδαλο υποκλοπών με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος- SDSM, Ζόραν Ζάεφ να κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για την ενορχήστρωση παρακολουθήσεων και υποκλοπών περισσότερων από 20.000 ανθρώπων.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μια εκτεθειμένη κυβέρνηση ενώ υποστηρίζει πως οι υποκλοπές αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ελέγχει δημοσιογράφους, δικαστές, δημόσιους λειτουργούς ενώ δείχνουν μεθόδευση των εκλογών της χώρας.

Την Τρίτη ο Ζάεφ κατηγόρησε τον Γκεόργκι Ιβάνοφ για πραξικόπημα και απαίτησε την παραίτησή του, ενώ η Ε.Ε. σχολίασε πως πρόκειται για παράνομη ενέργεια.

Τριανταεπτά βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέγραψαν αίτημα εξεταστικής επιτροπής για τον Ιβάνοφ, όμως κηρύχθηκε η διάλυση της Βουλής ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο αμερικανός πρέσβης σχολίασε στο Twitter ότι «η απόσυρση των κατηγοριών χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα νόμιμα εργαλεία, προστατεύει διαφθαρμένους πολιτικούς και τους συνεργάτες τους. Αφήστε τον ειδικό εισαγγελέα και τα δικαστήρια να κάνουν την δουλειά τους».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε τον Ιβάνοφ να αναθεωρήσει την απόφασή του και να διασφαλίσει την «δικαιοσύνη για τον λαό της πΓΔΜ».

Ο ευρωπαίος επίτροπος για τα υποψήφια προς ένταξη μέλη, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε την Τρίτη ότι αμφιβάλει για το αδιάβλητο των επικείμενων εκλογών μετά την απόφαση του Ιβάνοφ. Η αντιπολίτευση της χώρας έχει ήδη δεσμευθεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ