ΚΟΣΜΟΣ

Ποιός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος που επισκέπτεται την Ελλάδα

Ποιός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος που επισκέπτεται την Ελλάδα
O πάπας φορά το κίτρινο κράνος των Γάλλων πυροσβεστών οι οποίοι τον επισκέφθηκαν πριν απο λίγες μέρες κατά την ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Reuters/Osservatore Romano

Πριν ο Jorge Mario Bergoglio, γίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ζούσε μια ταπεινή ζωή στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα δίπλα από τον καθεδρικό ναό του Μπουένος Άιρες και μετακινείτο με το λεωφορείο.

Χόρευε τανγκό, είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαν Λορέντζο και οι παιδικοί του φίλοι του διηγιούνται ιστορίες από τον καρδιακό τους φίλο που έγινε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όμως πριν απο λίγες μέρες προκάλεσε έκπληξη η έκκληση που απευθυνε στους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας να είναι πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα.

"Με τη σκέψη ότι τα πάντα είναι μαύρο και άσπρο, μερικές φορές κλείνουμε το δρόμο της χάριτος και της ανάπτυξης», ανέφερε ο Πάπας, όπως επισημαίνε σε ρεπορτάζ του το CNN, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία υποστηρίζει την ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Κάλεσε δε τους Ρωμαιοκαθολικούς να είναι περισσότερο ανεκτικοί και λιγότερο κριτικοί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 από Ιταλούς μετανάστες γονείς. Ο πατέρας του εργαζόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μπουένος Άιρες. Σε ηλικία 22 ετών, ο Μπεργκόλιο έχασε τον ένα από τους δύο πνεύμονες του από πνευμονία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη χημεία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μίγκελ, δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα στη Σάντα Φε και το Κολέγιο του Σαλβαδόρ στο Μπουένος Άιρες.

Ιησουίτης ιερέας έγινε σε ηλικία 32 ετών, στις 13 Δεκεμβρίου 1969.

POPE VATICAN

Πηγή: REUTERS/Tony Gentile

Στις 13 Μαρτίου 2013 το κονκλάβιο των καρδιναλίων τον εξέλεξε μετά από πέντε ψηφοφορίες ως τον 266ο Πάπα. Η εκλογή του χαρακτηρίζεται ως διαδικασία express στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μέχρι τότε ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.

Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους Λατινοαμερικάνους, που αποτελούν το 40% των πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και στους φτωχούς όλου του κόσμου. Επίσης, είναι ο πρώτος ποντίφικας που προέρχεται από το τάγμα των Ιησουιτών μοναχών.

Το 2005, μετά το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά τον κονκλάβιο, εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο, ο οποίος σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα παραιτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ