ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη οι δεινόσαυροι

Γιατί εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη οι δεινόσαυροι
Στιγμιότυπο από θεματικό πάρκο με δεινόσαυρους στην Μπανγκόκ EPA/ RUNGROJ YONGRIT

Πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, συνέβη κάτι περίεργο. Πολλά είδη δεινοσαύρων άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ευρώπη, και οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν το λόγο.

Απομεινάρια από τεράστιους σκελετούς ανακαλύφτηκαν από βρετανικό πανεπιστήμιο (University of Leeds) στα οποία οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων, προσπάθησαν να βρουν το λόγο της διασποράς τους.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων της Κρητιδικής περιόδου, είχαν μετοικίσει σε διάφορα μέρη του κόσμου, δείχνοντας ότι για κάποιο λόγο είχαν εγκαταλείψει την Ευρώπη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biogeography.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά δεδομένα για να εικονογραφήσουν το πώς τα προϊστορικά όντα ταξίδεψαν, την περίοδο Μεσοζωικού αιώνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί ποσοτικά δεδομένα του διαδικτύου, όπως γίνεται και με τις κοινωνικές συνδέσεις ενός ατόμου στο Facebook. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάλυσης λοιπόν, ανακάλυψαν τον λόγο που τα τεράστια ζώα μετανάστευσαν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μετάβαση συνέβη κατά τον διαχωρισμό των ηπείρων, πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Είναι μια συγκλονιστική ανακάλυψη καθώς δείχνει ότι οι δεινόσαυροι ήταν κοντά με τα ζώα που ζουν σήμερα στην Γη, όπως αναφέρει στο CNN, ο Άλεξ Ντούνχιλ (Alex Dunhill), υπεύθυνος της έρευνας.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πότε ακριβώς τα όντα μετανάστευσαν από την Ευρωπαϊκή ζώνη, είναι σχεδόν βέβαιοι ότι ο ηπειρωτικός κατακερματισμός επηρέασε την αναχώρησή τους. Και αυτή η συνεχής μετεγκατάσταση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν πέθανε και το τελευταίο θρυλικό ζώο.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι όλοι οι δεινόσαυροι έφυγαν από την Ευρώπη. Είναι περισσότερο μια αποκάλυψη που στηρίζει την επέκτασή τους σε όλο τον κόσμο, παρόμοια με τη θεωρία ότι το γένος των Homo sapiens, εμφανίστηκε αρχικά στην Αφρική και έπειτα μετανάστευσε σε άλλες ηπείρους, σύμφωνα με τον Ντούνχιλ.

Ένα πιθανό μοντέλο του ταξιδιού είναι ότι πιθανόν, είχαν σχεδιαστεί προσωρινές γέφυρες από τον διαχωρισμό των ηπείρων. Πιθανόν να υπήρχαν κάποιες γέφυρες που εκτείνονταν συνδέοντας την Ινδία με την Αυστραλία, όπως επισημαίνει ο ερευνητής. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η ικανότητα κολύμβησης των μυθικών πλασμάτων.

Δεν έχει δοθεί εξήγηση, ωστόσο, γιατί οι δεινόσαυροι δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω.

Many dinosaurs packed suitcases and left Europe, study finds

By Jareen Imam, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ