ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Κοινοβούλιο του Ιράκ

Εισβολή στο Κοινοβούλιο του Ιράκ
Εισβολή στο Κοινοβούλιο του Ιράκ REUTERS/Ahmed Saad

Ένταση επικρατεί στο Ιράκ, καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκντάντα αλ Σαντρ, εισήλθαν στην «Πράσινη Ζώνη» στην κεντρική Βαγδάτη και εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Πηγή: REUTERS/Ahmed Saad

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το διαμαρτυρόμενο πλήθος, είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή όπου βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες πρεσβείες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι προδότες έφυγαν», αναφερόμενοι στους βουλευτές που εγκατέλειψαν το κτίριο, έπειτα από τη νέα αποτυχία της Βουλής να δώσει το "πράσινο φως" για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών προτεινόμενη από την πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.

2016 04 30T122910Z 1927180368 S1BETBISNMAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ POLITICS

Διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο/Πηγή: REUTERS/Ahmed Saad

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κουνούσαν σημαίες του Ιράκ και φώναζαν «ειρηνικά, ειρηνικά, άλλοι είχαν σκαρφαλώσει στο τσιμεντένιο τείχος που οριοθετεί την "Πράσινη Ζώνη", ενώ χιλιάδες άλλοι ήταν συγκεντρωμένοι στις πύλες εισόδου της περιοχής.

2016 04 30T122921Z 223798947 S1BETBISNXAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ POLITICS

Πηγή: REUTERS/Ahmed Saad

Οι υποστηρικτές του Σαντρ, που κάποτε είχαν τον έλεγχο της Βαγδάτης και υπερασπίστηκαν την ιρακινή πρωτεύουσα όταν δέχθηκε επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, διαμαρτύρονται στις εισόδους της "Πράσινης Ζώνης" εδώ και αρκετές εβδομάδες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη τους να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός Αμπάντι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αντικαταστήσει κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης με τεχνοκράτες, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διαπλοκή, όμως τα πολιτικά κόμματα αντιτίθενται σε αυτή την αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ