ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Προσωρινό «όχι» από τη Γαλλία στην TTIP

Ολάντ: Προσωρινό «όχι» από τη Γαλλία στην TTIP
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Jean-Jaures Foundation στο Παρίσι, την Τρίτη 3 Μαΐου 2016 REUTERS/Philippe Wojazer

Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με την δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP), η Γαλλία τάχθηκε σήμερα κατά του σχεδίου της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει "όχι" στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών, καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες», ξεκαθάρισε ο Ολάντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ζαν Ζορές (La Fondation Jean-Jaurès) στο Théâtre du Rond-Point στο Παρίσι, με θέμα «Αριστερά και εξουσία» («La gauche et le pouvoir»).

Εν μέσω διαμαρτυριών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και με δώδεκα μήνες να απομένουν έως τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος βρήκε ευκαιρία να ασκήσει το ηγετικό του προφίλ.

«Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς».

Νωρίτερα, ο 39χρονος υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ (Matthias Fekl) είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι «η πιο πιθανή επιλογή» σήμερα.

Χθες, η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συνομιλίες αυτές, τα οποία αποδεικνύουν – σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, κόμμα και αναλυτές– τον φόβο ότι η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η γαλλικλη κυβέρνησή θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Για τον Βιβιάν Περτισό (Vivien Pertusot), διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στις Βρυξέλλες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα εμποδιστεί από τη γαλλική ρητορική.

«Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, η θέση του Παρισιού μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως προσθέτει. «Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ».

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία και τη Γαλλία καταγγέλλει την αδιαφάνεια των διαπραγματεύσεων, σημειώνει στο σχετικό του τηλεγράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στις ΗΠΑ, οι υποψήφιοι στις προκριματικές εκλογές, όπως ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον έχουν ήδη επικρίνει αυστηρά την ΤΤΙΡ.

Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, τον Μάιο στη Γαλλία και στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, «η πολιτική ατζέντα δείχνει ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, τότε μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2017 ή αρχές του 2018», εκτιμά ο Περτισό.

Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ) που τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα μέσα του 2013 με μέγιστη μυστικότητα, που εγείρει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της διαδικασίας, έχει στόχο την κατάργηση των εμπορικών και κανονιστικών φραγμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ