ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Γερουσία για την αποπομπή Ρουσέφ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Γερουσία για την αποπομπή Ρουσέφ
Υποστηρικτές της Ρουσέφ φωνάζουν συνθήματα κατά της αποπομπής της REUTERS/Paulo Whitaker

Στην Γερουσία της Βραζιλίας συνεχίζεται σήμερα η μαραθώνια συνεδρίαση για την αποπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Η ψηφοφορία της Γερουσίας αναμένεται να βάλει τέλος στην διακυβέρνηση του αριστερού κόμματος της χώρας μετά από 13 χρόνια.

Με την απλή πλειοψηφία των 81 γερουσιαστών, η Ρουσέφ θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την προεδρία και να αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μίκαελ Τέμερ για τουλάχιστον έξι μήνες, μέχρι η Γερουσία να αποφασίσει αν η αποπομπή της Ρουσέφ θα είναι οριστική.

Αν και εχθές ο γερουσιαστής Ρενάν Καλέιρος δήλωσε πως επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία την Τετάρτη, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην διαδικασία δεν επέτρεψαν την ψηφοφορία.

Μέχρι τα μεσάνυχτα, μετά από 15 ώρες αντιπαράθεσης, μόνο 40 από τους 70 γερουσιαστές που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν, κατάφεραν να απευθυνθούν στο Σώμα, ενώ αναμένεται η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της διαδικασίας, κάθε γερουσιαστής έχει στην διάθεσή του 15 λεπτά ομιλίας, χρήση των οποίων έκαναν οι περισσότεροι ομιλητές παρά τις εκκλήσεις του Καλέιρος να συντομεύσουν.

Η παράκλησή του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υποστηρικτών της Ρουσέφ, χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια φίμωσή τους.

Διαδηλώσεις μπροστά στην Γερουσία

Αρκετές χιλιάδες αντικυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Γερουσίας, με έναν τοίχο να χωρίζει τις δύο πλευρές υπό τον φόβο επεισοδίων.

Ωστόσο, σημειώθηκαν συγκρούσεις, μικρής κλίμακας, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των υποστηρικτών της Ρουσέφ, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και τους διαδηλωτές να απαντούν πετώντας κροτίδες.

Σε αρκετούς διαδηλωτές παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τις παρενέργειες των χημικών της αστυνομίας.

Στην άλλη πλευρά του τοίχου, επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, με τους οπαδούς της αποπομπής να πίνουν αλκοόλ και να είναι ντυμένοι στα κίτρινα και πράσινα, τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας.

Ενώ η πρόταση για την αποπομπή της Ρουσέφ βασίζεται σε κατηγορίες για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών, η διαδικασία μετατράπηκε σε ένα είδος δημοψηφίσματος για την διαχείριση της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Βραζιλία είναι βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras έχει κλονίσει την κυβέρνηση, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Αμερική, τον Αύγουστο.

Οι υποστηρικτές της αποπομπής, κατηγορούν την Ρούσεφ και το Εργατικό Κόμμα «για τη στασιμότητα της οικονομίας» και επιμένουν ότι ο Αντιπρόεδρος Μίκαελ Τέμερ, το κόμμα του οποίου έχει αποσπαστεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποτελεί την μόνη ελπίδα για την αναβίωση της.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν την αποπομπή Ρουσέφ ωστόσο δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στους διαδόχους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ