ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία Ε.Ε με κοινωνικές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους του διαδικτύου

Συνεργασία Ε.Ε με κοινωνικές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους του διαδικτύου
REUTERS/Beawiharta

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί από κοινού με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες υπέγραψαν σήμερα συνεργασία, για να θέσουν νέους κανόνες στο ευρωπαϊκό διαδίκτυο και για να σταματήσουν ρατσιστικές, βίαιες και προσβλητικές δημοσιεύσεις των χρηστών. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να διαγράφουν τέτοιου είδους κακοήθη σχόλια μέσα σε 24 ώρες, ενώ σκοπεύουν να αυξήσουν και τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου μέσα στις κοινωνικές πλατφόρμες, προσθέτοντας έγκυρες ειδοποιήσεις και διαγράφοντας λογαριασμούς.

Η Βέρα Γιούροβα (Vera Jourova), επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, χαιρέτισε τη δέσμευση διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών και τόνισε την αναγκαιότητα καταπολέμησης τέτοιων συμπεριφορών.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μας υπενθύμισαν την επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές ομάδες για τη ριζοσπαστικοποίηση νέων και οι ρατσιστές για την εξάπλωση βίας και μίσους. Με τη συμφωνία αυτή κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου για να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο παραμένει ένας χώρος ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους νόμους», δήλωσε η ίδια.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν συναντηθεί και με την αμερικανική κυβέρνηση για να συζητήσουν αντίστοιχο θέμα. Συγκεκριμένα, πώς θα σταματήσουν τη δράση του ISIS μέσω των κοινωνικών πλατφορμών. Το επιτελείο του προέδρου Ομπάμα ζήτησε από τις εταιρίες να εφαρμόσουν τεχνικές αναγνώρισης μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και να αφαιρούν οτιδήποτε ύποπτο.

Facebook and Twitter pledge to remove hate speech within 24 hours

By Ivana Kottasova

ΔΗΜΟΦΙΛΗ