ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για χτυπήματα τζιχαντιστών στο Euro 2016

Παγκόσμιος συναγερμός για χτυπήματα τζιχαντιστών στο Euro 2016
REUTERS/Robert Pratta

Πληθαίνουν οι αναφορές μυστικών υπηρεσιών πως το Euro της Γαλλίας, που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, αποτελεί στόχο επιθέσεων από τζιχαντιστές. Μετά τις γαλλικές και τις γερμανικές πληροφορίες για χτύπημα του ISIS τις ημέρες των αγώνων, ήταν η σειρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιήσει.

«Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που θα επισκεφτούν την Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για περισσότερους υποψήφιους στόχους για τους τρομοκράτες», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ταξιδιωτική οδηγία του προς τους Αμερικανούς πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί επίσης για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται πως ενώ οι ταξιδιωτικές οδηγίες τέτοιου τύπου είναι συνηθισμένες από τις αμερικανικές αρχές, πρόκειται για την μόλις τρίτη οδηγία, που αφορά ευρωπαϊκό έδαφος, την τελευταία εικοσαετία.

Όπως αναφέρει το BBC, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γαλλίας, από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, αναμένονται περίπου 1 εκατομμύριο ξένοι επισκέπτες. Η παρέμβαση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έρχεται λίγες μέρες μετά από ανάλογες προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό του το Euro 2016 και ξέρουμε ότι οι τζιχαντιστές έχουν καλέσει για επιθέσεις στην Ευρώπη», σημείωσε ο Χανς Γκέρογκ Μάασεν επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος της Γερμανίας.

Τα ευρήματα στον υπολογιστή του Αμπντεσλάμ

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία πως ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μακελάρης του Παρισιού, σχεδίαζε επίθεση σε συγκεκριμένο αγώνα στο Euro. Οι διωκτικές αρχές βρήκαν στον υπολογιστή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στοιχεία για σχέδιο επίθεσης στη Μασσαλία, στις 11 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Αγγλίας-Ρωσίας.

Οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το RT, κάνουν λόγο για χτύπημα με βομβιστές αυτοκτονίας, ακόμα και με drones τα οποία θα μεταφέρουν χημικά όπλα. Παρόλο που ο τρομοκράτης έχει συλληφθεί, οι αρχές πιστεύουν ότι άλλα μέλη της οργάνωσης θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο.

Συγκεκριμένα, στο λάπτοπ του Αμπντεσλάμ βρέθηκαν φωτογραφίες και χάρτες από το ιστορικό λιμάνι της Μασσαλίας, εκεί όπου χιλιάδες φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνες την πρεμιέρα της Αγγλίας στο Euro.

Οι πληροφορίες των Γάλλων

Tο φόβο ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να προκαλέσουν νέο λουτρό αίματος στη Γαλλία είχε εκφράσει και ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών DGS. Ο Πάτρικ Καλβάρ μιλώντας στην επιτροπή άμυνας του γαλλικού κοινοβουλίου εξέφρασε φόβους ότι είναι πιθανή η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε πολυσύχναστες περιοχές.

"Σαφώς η Γαλλία είναι η χώρα που απειλείται περισσότερο και γνωρίζουμε πως το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει νέες επιθέσεις", δήλωσε ο Καλβάρ στην επιτροπή στις 10 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ