ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Παρίσι από τις πλημμύρες - «φυγαδεύουν» τα αριστουργήματα του Λούβρου

Συναγερμός στο Παρίσι από τις πλημμύρες - «φυγαδεύουν» τα αριστουργήματα του Λούβρου
Reuters/CHRISTIAN HARTMANN;

Σε συναγερμό βρίσκονται οι γαλλικές Αρχές, καθώς το νότιο Παρίσι έχει πλημμυρίσει. Η στάθμη του Σηκουάνα έχει ανέβει πάνω από το κρίσιμο όριο των 6 μέτρων -βρίσκεται, δηλαδή, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών- απειλώντας, συν τοις άλλοις, τα αριστουργήματα των Μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο CNN, o αμερικανός δημοσιογράφος, Mort Rosenblum, ο οποίος ζει στην περιοχή του Σηκουάνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ουδέποτε μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει αντικρύσει παρόμοια εικόνα. 

Λούβρο και Ορσέ

Οι υπάλληλοι των μουσείων πακετάρουν σε φρενήρεις ρυθμούς τα φημισμένα έργα τέχνης και υπό την απειλή ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής τα μεταφέρουν σε ασφαλείς χώρους.

paris0

(Reuters/JOHN SCHULTS)

Και τα δύο Μουσεία έχουν θέσει σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Βάσει των όσων προβλέπει, το μεν Λούβρο χρειάζεται 72 ώρες το δε Ορσέ 96 για τη μεταφορά του συνόλου των έργων τους σε υπόγεια και ασφαλή μέρη.

Μελετούν εκκένωση περιοχών στο Παρίσι

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται να εκκενώσουν αστικές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού αλλά και αγροτικές σε κοντινή απόσταση, συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, απελπιστική είναι η κατάσταση στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου τα νερά έχουν καλύψει πλατείες, υπόγεια και γκαράζ ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

paris4


(Reuters/CHRISTIAN HARTMANN)

Κάποιοι πάντως, δεν δείχνουν να χαμπαριάζουν και το ρίχνουν στο...κολύμπι στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Στο Βιλνέβ Σεν Ζορζ, κοντά στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, στρατιώτες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού απεγκλώβισαν κατοίκους, ενώ στο κοντινό Κορμπέιλ Εσόν οι πολίτες χρησιμοποίησαν ακόμη και καγιάκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Οι πλημμύρες σε Γαλλία και Γερμανία έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 13 νεκρούς και έχουν αναγκάσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ