ΚΟΣΜΟΣ

Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας, δηλώνει ο Τούρκος εκπρόσωπος

Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας, δηλώνει ο Τούρκος εκπρόσωπος

Η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς (Numan Kurtulmuş).

«Είναι πλέον η σειρά της ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Πιστεύω ότι θα ενεργήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς η Τουρκία έχει πράξει πολλά για αυτό. Η ακύρωση της συμφωνίας δεν είναι στην ατζέντα μας και θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το μέρος που μας αναλογεί για να πετύχει η συμφωνία», είπε ο Κουρτουλμούς στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Τουρκία παίρνει σοβαρά αυτή την συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η εφαρμογή της δεν πρέπει να αποτελεί θέμα εσωτερικής πολιτικής στα κράτη–μέλη της ΕΕ.

Διελκυστίνδα Άγκυρας–Βρυξελλών

Η αναδίπλωση αυτή της Άγκυρας έρχεται μετά από την αυστηρή τοποθέτηση του Βερολίνου σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) στον απόηχο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ–Τουρκίας αποκρυστάλλωσε την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης και, ταυτόχρονα, έδωσε νέα διάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, που δεν σχολιάστηκε με θετικά πρόσημα από πλήθος πολιτικών αναλυτών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Αν και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν αισιόδοξες για τη συνέχεια, θεωρώντας ότι κερδίζουν στο εσωτερικό ακροατήριο, η συνέχεια μάλλον τις διέψευσε.

Μπορεί οι προσφυγικές ροές να μειώθηκαν στο Αιγαίο, αυξήθηκαν όμως στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην Ευρώπη ενισχύθηκε, όπως φάνηκε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, με το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου να θεωρείται το αποκορύφωμα στη συγκεκριμένη προβληματική.

Επιπλέον, οι ευρωτουρκικές σχέσεις κάθε άλλο παρά μπήκαν σε φάση εξομάλυνσης. Παρά τη διαμεσολαβητική και δημοσίως θετική στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) απέναντι στην τουρκική ηγεσία, η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι θέτουν διαρκώς νέες απαιτήσεις πέραν των συμφωνηθέντων.

Η τουρκική κυβέρνηση διακηρύττει σε κάθε τόνο αφενός ότι πληροί τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίου προς Τούρκους πολίτες και αφετέρου ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αλλαγή του αντιτρομοκρατικού της νόμου, θέμα που σχετίζεται ευθέως με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Η διαμάχη ανάμεσα στις δυο πλευρές εξελίσσεται παράλληλα με τη διεύρυνση του εσωτερικού μετώπου στις χώρες της ΕΕ, όπου ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει, απειλώντας τις εύθραστες ισορροπίες που έχουν επιβληθεί μετά από χρόνια λιτότητας και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Οι παλινδρομίες των Ευρωπαίων ηγετών στη διαχείριση του μεταναστευτικού γίνεται αντιληπτή από τις μεσαίες τάξεις. Νιώθοντας οι τελευταίες ότι απειλούνται, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις πιο ακραίες φωνές του πολιτικού συστήματος· φωνές που ουσιαστικά έχουν νομιμοποιηθεί από τη σπουδή των θεωρούμενων μετριοπαθών να πατήσουν σε δύο βάρκες –με την Αυστρία το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία εξελίσσεται ένας ντε φάκτο εμφύλιος με τον κουρδικό πληθυσμό υπό πολιορκία στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. Η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων προκάλεσε την οργή του τουρκικού κατεστημένου, οδηγώντας τον Τούρκο πρόεδρο σε πρωτοφανείς κατηγορίες κατά των έντεκα Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών δεν θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο ζήτημα της βίζας.

Απείλησε δε ευθέως ότι η κατάπτωση της συμφωνίας του Μαρτίου θα φέρει νέα κύματα προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο, όπως είχε απειλήσει στις συνομιλίες του περασμένου Νοεμβρίου με Γιούνκερ και Τουσκ, λέγοντας ότι θα στείλει με τα λεωφορεία τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ