ΚΟΣΜΟΣ

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Καζακστάν-Νεκροί ύποπτοι τρομοκράτες

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Καζακστάν-Νεκροί ύποπτοι τρομοκράτες
Στρατιωτικό όχημα έξω από βάση στο Καζακστάν (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Olzhas Auyezov

Πέντε ένοπλοι έπεσαν νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του Καζακστάν, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, στο πλαίσιο των ερευνών για την αιματηρή επίθεση που έκαναν ένοπλοι την περασμένη Κυριακή στη πόλη Ακτόμπε, με τουλάχιστον 25 νεκρούς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας εντόπισαν τους ύποπτους τρομοκράτες, τους πρότειναν να παραδοθούν, όμως εκείνοι απάντησαν με μπαράζ πυροβολισμών προς τους αστυνομικούς. «Οι τρομοκράτες απάντησαν με πυρά, σε μια πρόταση για την παράδοσή τους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές ασφαλείας, χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθως, ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Καζακστάν έκανε έφοδο στο διαμέρισμα που είχαν ταμπουρωθεί οι ύποπτοι, σκοτώνοντας τέσσερις από αυτούς, ενώ ακόμη ένας που άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών στο δρόμο, είχε την ίδια τύχη.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί πολιτών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο της συμπλοκής, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση για την ένοπλη ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση στην πόλη Ακτόμπε, ενώ η αστυνομία χαρακτηρίζει τους ενόπλους «θρησκευτικά ακραίους», ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά στο Καζακστάν όταν οι αρχές θέλουν να αναφερθούν σε ισλαμιστές μαχητές.

Όπως είχε δηλώσει την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, «οι ένοπλοι είχαν πάρει οδηγίες και εντολές από το εξωτερικό», ενώ σημείωσε πως πρόκειται για οπαδούς ενός «ψευδοθρησκευτικού κινήματος», χωρίς όμως να το κατονομάσει.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν έκαναν γνωστό ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων τρομοκρατών που εκτιμάται ότι διαφεύγουν.

Διαβάστε επίσης:

Κατάσταση ομηρίας και νεκροί στο Καζακστάν (pics+vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ